Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creșterea economică a ajuns să depindă de stat, adică de administrație

crestere_economica.jpg

Creșterea economică are pe primul trimestru al acestui an o cifră importantă.
Creșterea economică are pe primul trimestru al acestui an o cifră importantă.
Image source: 
pixabay.com

Ce veste mai bună ar fi putut veni decât cea privind creșterea economică! Recent, Institutul de Statistică a prezentat datele provizorii privind produsul intern brut pe primul trimestru al acestui an. Cifra raportată de Statistică este de 5,1%, serie ajustată sezonier.

Este un nivel mai ridicat decât se așteptau analiștii, dar totuși insuficient față de construcția bugetului de stat pe anul 2019. Pentru ca ținta asumată de guvern să fie atinsă, ar trebui ca media creșterii economice pe următoarele trei trimestre să fie de 5,7%. Ceea ce pare foarte greu de atins, dar nu imposibil, pentru că totdeauna agricultura poate fi un as în mâneca guvernelor.

Adică, producția agricolă poate să ridice produsul intern brut. Va fi, însă, mai complicat, pentru că anul trecut au fost raportate producții record la multe tipuri de culturi, ceea ce face dificilă misiunea agriculturii anul acesta pentru a contribui la creșterea economică.

Interesant este că agricultura, în pofida producțiilor record de anul trecut, a făcut un salt nesemnificativ în ceea ce privește contribuția la formarea produsului intern brut și la creșterea economică.

Din acest punct de vedere, există câteva evoluții interesante, în primul trimestru, ale ramurilor care formează produsul intern brut, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Este ușor îngrijorătoare evoluția industriei, care a pierdut din turație, în sensul că ponderea în formarea PIB a scăzut de la 23%, în anul 2018, la 20,9%, anul acesta. De asemenea, și contribuția la creșterea economică a scăzut drastic, de cinci ori, de la 1%, anul trecut, la 0,2%, pe primul trimestru al acestui an.

Ceea ce a pierdut industria au câștigat alte ramuri. Să le luăm pe rând. În ceea ce privește formarea PIB, tehnologia informației a făcut un salt important, de la 3,4%, la 5,9%, un salt de două puncte și jumătate procentuale, care indică o performanță solidă a IT-ului.

Mai avem un performer suprinzător și anume administrația publică, învățământul și sănătatea, sectoare care au făcut un salt de la 14,7% la 16,6%. Mai mult ca sigur, creșterea provine de la mărirea salariilor înregistrată în cele trei sectoare bugetare.

În ceea ce privește majorarea contribuției la creșterea economică, un indicator calitativ important, două ramuri au performat: comerțul și sectorul de tehnologia informației.

Cu alte cuvinte, ceea ce a pierdut industria au câștigat administrația publică și acest omniprezent sector al informațiilor și comunicațiilor.

Desigur, și consumul este în expansiune, ceea ce ne confimă încă o dată că avem o creștere economică bazată pe consum. Datele statistice arată acest lucru fără tăgadă.

Astfel, prin a doua metodă de calcul a PIB, cea bazată pe utilizări, consumul este principalul contributor la PIB și la creșterea economică. Investițiile rămân la niveluri modeste, în primul trimestru, iar anul trecut au avut chiar o contribuție negativă asupra creșterii economice.

Mai există și o mare necunoscută și anume stocurile care au o pondere ireală în PIB și asupra creșterii. Este greu de spus dacă vorbim despre un artificiu statistic, menit să aducă o cifră de creștere mai mare, sau economia chiar produce în mod real stocuri care se contabilizează în contul PIB. Cert este că variația stocurilor are deja un impact important asupra creșterii economice, de la zero, în primul trimestru al anului trecut, la 2,4%, anul acesta.

Acestea sunt cifrele pe primul trimestru. Există o serie de semne de îngrijorare, în sensul că statul își câștigă tot mai hotărât locul în PIB, în timp ce sectorul privat, prin industrie, scade în intensitate. În acest ritm, consumul și administrația publică vor fi factorii importanți de creștere economică. Investițiile ies deocamdată din peisaj.

Constantin Rudnițchi despre creșterea economică. Aceasta a ajuns să depindă de stat, adică de administrație.