Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România intră pe cea mai mare piață de energie electrică din Europa

energie_electrik.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România se alătură până la sfârșitul anului celei mai mari piețe de energie electrică din Europa (XBID), alături de alte șase țări din regiune. Specialiștii spun că este un club select, unde se desfășoară tranzacții zilnic și care conferă unei țări un statut îmbunătățit. 

Dincolo de asta însă, ce beneficii concrete vom avea o dată cu accesul  la noua piață? Răspunde la RFI Ionuț Purica, expert în energie:  

I.P.: E foarte clar că face parte din strategia de Uniune Energetică Europeană care spune că în principiu ar trebui să existe o piață unitară de energie electrică care să funcționeze în toată UE. În momentul de față sunt câteva piețe de genul ăsta (...) În condițiile date entitățile din energia românească au posibilitatea pe o piață de genul ăsta să-și diversifice tranzacțiile cu energie electrică și bineînțeles să intre într-un club de entități care fac genul ăsta de tranzacții în toată UE.

Rep.: De ce nu s-a putut până acum?

I.P.: Din diverse motive, legate și de tehnologie. Trebuie să existe un anumit nivel de inter-conexiune care să permită lucrul ăsta. 

Epex Spot, una cele mai mari burse de energie din Europa, a transmis miercuri că Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Cehia,  România și Slovenia se vor alătura XBID.

Ascultă AICI interviul integral: