Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Urmează “meciul secolului”: Facebook contra lumii

fb.jpg

Image source: 
pixabay.com

Facebook nu se joacă! A reușit să pună în alertă atât responsabilii bancari, cât și statele. Ceea ce a s-a întâmplat până acum cu bitcoin și cu criptomonedele poate fi doar o joacă de copii față de ceea ce ar putea să urmeze.

Monedele virtuale au apărut ca o idee anti-sistem. Cei care au creat pentru prima dată criptomonedele, după criza financiară din anul 2008, le-au vândut ca pe un canal financiar nou, care îi scapă pe utilizatori de dependența de sistemul bancar. Bitcoin s-a născut ca un spirit de frondă împotriva regulilor financiare vechi, care încorsetau societatea.

Dar, monedele virtuale au avut o istorie tumultuoasă. Acuzații de spălare de bani, volatilitate crescută, disparații de conturi, toate au fost ingredientele care au făcut din criptomonede un subiect totdeauna controversat.

De data aceasta, Facebook vrea să facă altceva și anume să creeze o monedă virtuală. Sunt deja destule amănunte cunoscute, legate de noua criptomonedă a Facebook. Ea se va numi, deocamdată, libra și există 27 de companii care au semnat cu rețeaua socială un acord de parteneriat pentru crearea noii monede virtuale.

Printre semnatari, sunt multe nume mari, printre care Visa, MasterCard, PayPal, dar și Uber, Lyft, Booking.com sau eBay. O întreagă pleiadă de companii de tehnologie, la mare modă în acest moment, în economia mondială. Să mai adăugăm printre semnatarii noului pact și a doua platformă mondială de tranzacționare a cripotmonedelor. Fiecare dintre cele 28 de companii care au semnat acordul de parteneriat au contribuit cu cel puțin 10 milioane dolari, care le va da dreptul să beneficieze de tehnologia blockchain care va fi dezvoltată. Viitoarea libra, sau cum se va numi, va putea fi folosită pentru a face plăți și pentru a trimite fonduri, direct dintr-un portofoliu numeric. Moneda virtuală ar putea fi utilizată și prin aplicațiile Messenger și WhatsApp și, bineînțeles, de partenerii proiectului, ceea ar însemna un total de peste două miliarde de potențiali utilizatori.

De altfel, preocupările lui Mark Zuckerberg legate de criptomonede datează încă din anul 2018, în plină febră bitcoin, dar elementele concrete au fost amânate de evoluțiile celei mai cunoscute monede virtuale, respectiv, căderea pronunțată a cotației.

Bitcoin sau criptomonedele de astăzi vor fi doar niște „jucării pentru copii”, dacă proiectul Facebook va fi dus la bun sfârșit. Proiectul celor 28 de parteneri este legat atât de dezvoltarea unei tehnologii blockchain, dar și de dezvoltare unei criptomonede.

Sunt relevante și reacțiile stărnite de libra pregătită de Facebook. Guvernatorul Băncii Angliei a pus degetul pe rană spunând că dacă proiectul Facebook va fi un succes, va deveni sistemic și va trebui supus reglementării. Abia libra ar putea să devină ceea ce a promis bitcoin și anume un mijloc de plată în afara circuitului bancar tradițional. De asemenea, se pune problema dacă nu cumva moneda Facebook nu va ataca și dreptul suveran al statelor de a emite și reglementa moneda.

În același timp, compania Facebook este în centrul atenției începând de anul trecut, o dată cu scandalul Cambridge Analytica. A scăzut cifra de afaceri, la fel și profitabilitatea. În toate colțurile lumii, instituțiile publice au declanșat o avalanșă de anchete asupra Facebook și caută soluții pentru a reglementa activitatea rețelei sociale. De asemenea, compania se confruntă și cu un val de critici în mass-media din toată lumea.

În acest context, ideea lansării unei monede virtuale nu face decât să ofere Facebook și partenerilor săi un nou „front de atac”. De data aceasta, marile companii de tehnologie s-au hotărât să lupte cu statele pe teren monetar. Ce va ieși de aici, vom vedea, dar bătăliile vor fi grele.