Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Facilitățile-bumerang pentru salariile constructorilor

Facilitățile-bumerang pentru salariile constructorilor.

Cei mai mari susținători ai Ordonanței 114, practic singurii, sunt reprezentanții patronatelor din construcții. De altfel, prevederile ordonanței cu privire la sectorul de construcții au fost promovate chiar de aceste patronate. De la atâta fericire, însă, unii patroni din sectorul construcțiilor nu au reușit sau au omis să vadă problemele pe care le aduce ordonanța chiar pentru companiile de construcții.

Mai întâi de toate trebuie reamintite facilitățile fiscale acordate prin Ordonanța 114. Astfel, salariile din sectorul de construcții între 3.000 și 30.000 lei primesc facilități. Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la 21,25%, cu o scutire de la plată cu 3,75%, respectiv contribuția pentru sistemul de pensii administrat privat. În aparență este o măsură bună. De fapt, facilitatea creează o mare problemă și anume angajații din construcții nu contribuie la fondurile de pensii administrate privat. Ar fi interesant de aflat câți dintre salariații din construcții știu că nu sunt contributori la pilonul doi de pensii și mai ales înțeleg care sunt dezavantajele unei astfel de facilități.

O a doua prevedere a ordonanței scutește angajații de la plata contribuției de sănătate, de 10% din salariul brut. Suntem în fața unei alte decizii ciudate. În condițiile în care se discută foarte mult despre subfinanțarea sistemului medical este total neinspirat să scutești o categorie întreagă de salariați de la plata contribuțiilor de sănătate. Dar, chiar dacă nu sunt achitate contribuțiile, salariații din construcții sunt totuși asigurați.

O a treia facilitate este scutirea de impozitul pe salariu. La fel ca în cazul angajaților din sectorul IT. Este ușor de văzut că, în acest moment, constructorii au ajuns să fie cei mai favorizați din economie. S-a discutat mult în ultimul timp, pe tema scutirii de impozit pe salariu pentru programatorii din sectorul IT. Deci, iată, că domeniul construcțiilor beneficiază pentru angajați de facilități mult mai mari în comparație cu sectorul IT.

Complicat este că există în economie diferențe tot mai mari între salariați. În loc să aibă loc o omogenizare și o aplicare a principiilor care spun că toți angajații și toate companiile trebuie să plătească aceleași taxe și impozite se creează tot mai multe excepții. Și există un val de inițiative care crește numărul categoriilor de salariați care primesc facilități salariale, prin legi speciale.

Prevederile Ordonanței 114 și facilitățile acordate companiilor de construcții sunt motivate prin criza din acest sector. Adevărul este că domeniul construcțiilor s-a aflat în scădere continuă în ultimii ani. Totodată, sectorul reclamă și lipsa forței de muncă. Dar, de deficit de forță de muncă se plâng aproape fără excepție toate sectoarele economiei. De aceea justificarea acordării de facilități fiscale pentru angajați este relativă.

Problema aplicării prevederilor Ordonanței 114 pentru sectorul de construcții este mai mare decât cea referitoare la principii. Ordonanța prevede ca toate facilități fiscale să se facă prin aprobarea unui program de ajutor de stat.

Ieri, avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriș, a comentat pe pagina de Facebook un răspuns pe care Camera de Comerț Americană l-a primit de la Ministerul Finanțelor. Organizația de business adresase o întrebare referitoare la programul de ajutor de stat destinat facilităților aplicate salariaților din sectorul construcțiilor.

Răspunsul este surprinzător, în sensul că reprezentanții Ministerului Finanțelor abia acum întreprind demersurile către Comisia Europeană pentru aprobarea schemei de ajutor de stat. Gabriel Biriș este șocat de modul de lucru al ministerului. În sensul că dacă schema de ajutor de stat nu va fi aprobată de Comisia Europeană, România va trebui să recupereze sumele de la companiile de construcții. Dacă acestea le vor putea plăti.

Suntem, așadar, în fața unei situații complicate pentru firmele de construcții. S-au bucurat că au primit facilități, dar ele se pot întoarce împotriva lor. Rămâne de văzut care va fi decizia Comisiei Europene.

 
Analistul economic Constantin Rudnițchi despre Facilitățile-bumerang pentru salariile constructorilor