Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Experți FMI, într-o vizită la Chișinău

poza_fmi-1.jpeg

Image source: 
Facebook

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se va afla în vizită de lucru la Chișinău, în perioada 26 iunie – 10 iulie 2019. Este prima vizită a experților după demisia Guvernului Filip. 

Reprezentanța FMI la Chișinău anunță că experții veniți în R.Moldova vor purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). 

„Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor”. 

Ultima misiune de lucru a FMI la Chișinău a avut loc în perioada 25-29 martie 2019, când a „actualizat informația privind evoluțiile economice recente și a discutat politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale”.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de aproape 180 de milioane de dolari, dintre care circa 112 milioane dolari au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani.

Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 2,1 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita experților FMI la Chișinău