Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Coșea: Nici un stat normal nu-și vinde aurul, atâta vreme cât nu e război sau vreun cataclism

mircea_cosea_aur_razboi_cataclism.jpg

Aurul României poate fi repatriat, a decis CCR (Sursa foto: pixabay)
Aurul României poate fi repatriat, a decis CCR (Sursa foto: pixabay)

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea Opoziției pe proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Șerban Nicolae, care prevede ca BNR să repatrieze peste 90% din aurul depozitat în alte țări. Cea mai mare parte se află la Banca Angliei. Profesorul de economie Mircea Coșea atrage atenția la RFI că dacă se va ajunge la repatrierea aurului, vânzarea lui ar fi o greșeală.

Mircea Coșea spune că repatrierea aurului de către BNR s-ar putea dovedi mai costisitoare decât s-au așteptat unii: ”E o chestiune complicată, din punct de vedere tehnic. Există complicații de ordin logistic. Există și complicații de ordin să zicem contabil-financiar, pentru că s-ar putea să existe un cost mai mare al aducerii în țară și al păstrării acestei rezerve, decât chiria pe care o plătim în altă parte. Faptul că de la CCR avem acest acord e doar începutul unui proces de reevaluare și rejudecare a acestei hotărâri”.

Profesorul de economie atrage atenția că dacă se va ajunge la repatrierea aurului, vânzarea lui ar fi o greșeală: ”Nu cred că această hotărâre a CCR va declanșa imediat procedura de aducere a aurului, ci doar este, ca să spun așa, un cadru juridic care într-un fel sau altul ne arată că avem posibilitatea constituțională de a face așa ceva, fără, nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, fără să existe posibilitatea vânzării lui pe piețe. Asta nu, nu cred că se va întâmpla niciodată. Nici un stat normal, echilibrat nu face așa ceva în condiții normale, pentru că nu suntem nici în vreme de război, nici în vreme de cine știe ce alte cataclisme”.

 
Mircea Coșea, despre legea privind repatrierea aurului, declarată constituțională