Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea pensiilor, adoptată: “Nu sunt bani. În final vom plăti cu toții”

pensii.jpg

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor, care mărește punctul de pensie din septembrie
Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor, care mărește punctul de pensie din septembrie
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nu sunt bani pentru majorarea pensiilor, guvernul va fi nevoit să se împrumute și în final vom plăti cu toții. Este semnalul de alarmă tras la RFI de economistul Dragoș Cabat, la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat legea pensiilor. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an, 25 miliarde de lei anul viitor, urmând să depășească 81 de miliarde de lei in 2022. 

Opoziția a acuzat coaliția de guvernare că vrea să stoarcă voturi de la pensionari și că legea riscă să nu poate fi aplicată pentru că nu sunt resurse bugetare. În acest context, economistul Dragoș Cabat spune că ar putea urma creșteri de taxe și impozite, atât pentru companii cât și pentru persoanele fizice:
 

Până  la urmă de plătit plătim cu toții dar într-un mod netransparent. Va exista deficit la bugetul de pensii, statul va trebui să se împrumute, iar împrumutul îl vom plăti cu toții. Până la urmă tot salariații plătesc, dar nu se spune direct că le cresc contribuțiile la sistemul de pensii ci vor fi taxați în diverse alte moduri. (…) Doar companiile și persoanele fizice, prin taxele pe care le plătesc către stat, doar ei sunt cei care acoperă politicile guvernamentale, indiferent cum cunt ele, bune sau proaste.