Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciudata afacere Eximbank-Banca Românească

exim.jpg

Afacerea Eximbank-Banca Românească are câteva semne de întrebare.
Afacerea Eximbank-Banca Românească are câteva semne de întrebare. Cel mai important este dacă strategia statului de a încerca să mai construiască o bancă comercială va funcționa. Cu ce preț și în cât timp, rămâne de văzut.
Sursa imaginii: 
site-ul EXIMBANK

Achiziția băncii comerciale cu capital grecesc numită Banca Românească de către banca de stat Eximbank are o serie de elemente de-a dreptul ciudate.

În pofida declarațiilor triumfaliste ale ministrului finanțelor și ale președintelui executiv al Eximbank, achiziția ridică multe semne de întrebare. Ministrul finanțelor a vorbit, cu ocazia tranzacției, despre aportul pe care îl va avea noua bancă la susținerea creșterii economice. Nu s-a lăsat mai prejos nici președintele executiv al Eximbank care s-a arătat încântat de preluarea Băncii Românești.

Dincolo de declarații, tranzacția are câteva teme controversate. Prima dintre ele este chiar logica demersului. Eximbank este dintotdeauna o bancă mai specială. În sensul că nu este o bancă comercială, ci una cu capital de stat sută la sută care are, în acest moment, rolul de a finanța cu precădere exporturile companiilor românești.

O astfel de societate bancară este extrem de importantă pentru economia românească pentru că finanțarea exporturilor se face prin metode și instrumente speciale. În contextul economic delicat în care se află schimburile comerciale românești, în sensul că există un deficit de balanță comercială în creștere, o bancă de stat dedicată exporturilor era importantă. Ba chiar, ar fi fost nevoie ca rolul și capitalul Eximbank să crească.

Prin achiziția Băncii Românești, Eximbank nu își consolidează afacerea de finanțare a exporturilor, ci dimpotrivă își schimbă complet modelul de business. Adică, din bancă specializată pe tranzacții comerciale va deveni bancă comercială. Eximbank lucrează acum exclusiv cu companii. Prin preluarea fostei bănci grecești intră pe segmentul de retail. Un câmp de luptă complet necunoscut pentru Eximbank și în care competiția este dură, jucătorii sunt maturi, iar piața este consolidată. Din acest punct de vedere, Eximbank este ca și cum s-ar arunca în gol, în necunoscut și se laudă făcând acest gest.

Era mult mai logic ca achiziția Băncii Românești să fie făcută de CEC Bank. Această bancă de stat este deja consolidată pe piața de retail, se luptă cu cei care domină piața și are o poziție bună pe piața bancară.

Eximbank, în schimb, pornește de la zero, ceea ce nu este deloc simplu într-o piață care se confruntă deja cu multe provocări. Singura logică a tranzacției Eximbank-Banca Românească poate fi dorința statului de a mai avea o societate bancară care contează pe piață. Dacă și în cât timp va reuși rămâne de văzut.

Conform, Eximbank, cumpărarea băncii grecești va aduce societatea cu capital de stat în top 10 al băncilor românești cu o cotă de piață de 3%. Să fim serioși. Noua cotă de piață este insignifiantă. Priviți doar de câte eforturi și de cât timp a fost nevoie ca Banca Transilvania sau CEC Bank să își crească nivelul cotei de piață.

Eximbank nu are deocamdată nimic din ceea ce i-ar putea aduce expansiunea. Nici sucursale sau filiale, nici specialiști, nici marketing îndreptat către clienții persoane fizice. Se va putea spune că se va prelua infrastructura Băncii Românești, dar acesta nu este un argument. Banca Românească nu a reușit să se impună pe piața locală. Din acest motiv s-a aflat de câțiva ani la vânzare.

Achiziția a fost tatonată de Banca Transilvania care până la urmă s-a orientat către Bancpost. Acționarii greci s-au înțeles să vândă către OTP Bank, prezentă în România, dar, într-o decizie fără precedent, Banca Națională a respins tranzacția. Motivele nu au fost făcute publice, însă dintr-odată Banca Românească a redevenit de vânzare.

Tot ciudată este valoarea tranzacției, care ajunge conform mass-media la aproximativ 430 milioane de euro. Va fi interesant de văzut dacă inspectorii Curții de Conturi, cunoscuți pentru obtuzitatea lor, vor considera că prețul plătit a fost corect.

Singura rațiune a tranzacției Eximbank-Banca Românească este încercarea statului de a avea un cuvânt mai important de spus pe piața bancară. Cu ce costuri, cu ce eforturi și cu ce rezultate, rămâne de văzut.

 
Constantin Rudnițchi despre Ciudata afacere Eximbank-Banca Românească