Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Otilia Nuțu, EFOR: România să se ocupe de proiectele promise Republicii Moldova de multă vreme

nutu.jpg

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum
Image source: 
Facebook/Otilia Nuțu

Se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre România și Republica Moldova, spune la RFI Otilia Nuțu de la think tank-ul Expert Forum. România are oportunitatea de a restabili încrederea și de a ajuta concret, cu inițiative care ar fi în beneficiul direct al cetățenilor din Moldova și ar sprijini și cursul european al țării, crede experta. România ar putea milita ca roamingul european să fie valabil și pentru Moldova și – extrem de important - conectarea Republicii Moldova la rețeaua noastre de gaze trebuie finalizată cât mai rapid.

Otilia Nuțu atrage atenția cu privire la contractul prin care Moldova se aprovizionează de la Gazprom că expiră la sfârșitul lui 2019 și trebuie negociat din nou; iar Gazprom cel mai probabil va ocoli peste 2-3 ani tranzitul prin Ucraina cu conductele noi Nord Stream și TurkStream, ceea ce ar însemna că niciun metru cub de gaze rusești nu ar mai putea ajunge în Moldova pe rutele actuale. Întârzierile în finalizarea interconectării cu România lasă Moldova într-o poziție de negociere cu Gazprom foarte dezavantajoasă lunile acestea: cu totul altfel ar fi arătat lucrurile dacă măcar teoretic Moldova ar fi avut alternativa importurilor prin România. Trebuie menționat și faptul că România este integral responsabilă cu acest proiect de interconectare: Transgaz se ocupă atât cu investițiile de pe teritoriul României (două segmente de conductă și două stații de comprimare), cât și cu cele de pe teritoriul Moldovei (conducta Ungheni-Chișinău).

Apoi, între Moldova și Ucraina există mai multe chestiuni spinoase care trebuie negociate într-un pachet cuprinzător energie-mediu, negociere care ar trebui realizată cu mediere UE. România trebuie să împingă la UE demararea unei asemenea medieri.

Există mulți susținători ai acestor idei și în aparatul administrativ de la Chișinău, și în birocrația europeană, și între specialiști și experți din afara sectorului public, atât în România, cât și în Moldova. Aceștia au și competențele tehnice de a pune în aplicare asemenea măsuri.

E o chestiune de timp, 1-2-3 ani, până când Moldova se va confrunta cu o criză energetică serioasă, este de părere expertul EFOR Otilia Nuțu (AUDIO).

 
Otilia Nuțu în dialog cu Magda Prelipceanu