Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua aberație a administrației: angajați la stat delegați de la companii private. Ghiciți cine sunt!

businessman.jpg

Noua aberație a administrației: angajați la stat delegați de la companii private.
Noua aberație a administrației: angajați la stat delegați de la companii private.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ultima perioadă, guvernul pare din ce în ce mai atent la reducerea cheltuielilor bugetare. Nu știm dacă această preocupare vine din dorința de a eficientiza aparatul guvernamental sau pentru că Executivul a înțeles că în actualul ritm al cheltuielilor, deficitul bugetar va depăși anul acesta nivelul asumat, de 3% din PIB. Indiferent care ar fi cauza, faptul că se pune problema reducerii cheltuielilor bugetare și a eficientizării acestora este de salutat.

Ca de obicei, însă, restructurarea este cea mai „teribilă încercare” prin care poate trece orice guvern, nu doar cel aflat în funcțiune. Doar criza economică din anul 2008 a obligat guvernul de atunci să ia o serie de măsuri de restructurare a administrației.

Singura decizie concretă și cu efect direct asupra reducerilor cheltuielilor bugetare a fost cea atât de nepopulară, de reducere a salariilor bugetare cu 25%. Desigur, măsura rămâne și acum una dintre cele mai criticate de populație și de unele forțe politice, dar comentariile de astăzi sunt scoase din contextul macroeconomic în care s-a luat decizia: un deficit bugetar enorm și o scădere drastică a economiei.

Reducerea salariilor s-a făcut într-un moment de criză. O abordare mult mai eficientă ar fi fost cea prin care s-ar fi făcut un audit al instituțiilor publice și, pe baza studiului, ar fi avut loc o reducere a numărului de angajați și de posturi.

Este clar că în plină criză este imposibil să poți face analize prea complicate privind restructurarea administrației. De exemplu, guvernul Boc a anunțat că va restructura și agențiile statului. Demersul, însă, a fost încetinit și după trecerea crizei nimeni nu s-a mai gândit să treacă la o reducere a numărului de agenții de stat. Dimpotrivă, chiar, în ultimii ani, numărul agențiilor publice a crescut în loc să scadă.

În timpuri economice normale există posibilitatea de a face studii, de a analiza impactul și de a lua o decizie cu privire la restructurarea instituțiilor bugetare.

Deocamdată, însă, discuțiile legate de restructurarea aparatului administrativ în cadrul guvernului Dăncilă aduc tot felul de surprize. Cea mai mare dintre ele o spune chiar premierul. Și anume, aflăm că în ministere lucrează angajați detașați de la diverse societăți comerciale. Asta da, știre! Știam până acum că instituțiile statului lucrează cu societăți de avocatură (la un moment dat, Florin Georgescu, pe atunci ministrul finanțelor a luat măsura de a opri contractele către firmele de avocatură din sectorul privat), știam că sistemele informatice ale instituțiilor de stat sunt construite și li se asigură mentenanța de companii private. Dar cine a mai auzit până acum de angajarea în insituțiile publice a unor salariați detașați de la societăți comerciale? Întrebarea este: ce ar putea să facă astfel de angajați în ministere? Nu este un conflict de interese? Sunt ei experți atât de importanți pentru sistemul public sau, pur și simplu, reprezintă interese ale mediului privat?

Cert este că premierul explică și metoda prin care aceștia ajung să câștige salarii foarte mari de la stat. Adică, la firmele private le cresc veniturile substanțial chiar cu câteva zile înainte de a se face detașarea la minister, iar statul le preia contractul la nivelul de salarizare de la firma privată.

De asemenea, premierul vorbește și despre entități din ministere care au mai mulți șefi decât angajați. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici a avut un semn de întrebare față de pensionarii care lucrează în aparatul administrativ. Tema a mai fost amplu dezbătută în timpul crizei, ba chiar guvernul Boc luase decizia ca persoanele pensionate să nu mai aibă dreptul de a lucra la stat. După ce a trecut criza, un alt guvern a revenit asupra deciziei.

Analiza administrației abia a demarat. Dar se va finaliza rapid, peste două zile, în 10 iulie, când premierul va trebui să aibă pe masă propuneri de restructurare ale ministerelor. Sună bine, dar nu sunt speranțe prea mari. De fiecare dată, restructurarea statului se oprește undeva. Iar, după cum vedem și în aceste zile, ingeniozitatea șefilor din administrație nu are limită atunci când vine vorba de angajarea de noi oameni.

 
Constantin Rudnițchi despre Noua aberație a administrației: angajați la stat delegați de la companii private.