Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UPB, prima universitate din România care primește sprijinul Băncii Europene de Investiții

politehnica-rectorat-upb.jpg

Politehnica
Universitatea Politehnica București (Rectorat)

Universitatea POLITEHNICA din București devine prima universitate din România care primește sprijinul Băncii Europene de Investiții. Mâine, la  Rectoratul Universității se va semna contractul cu reprezentanții BEI pentru o finanțare de 25 de milioane de Euro. Banii, acordați prin finanțarea asigurată de Planul Juncker, vor fi utilizați pentru dotările a trei facultăți ale universității.

Cele 25 de milioane de euro vor fi utilizați pentru un campus întins pe trei hectare în care își vor desfășura activitatea facultățile care se află acum în localul Polizu: Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospațială și Facultatea de Inginerie Medicală. Contractul de finanțare urmează să fie semnat mâine, după doi ani de negocieri. 

“Nu este vorba doar despre o simplă finanțare pe care Banca Europeană de Investiții ne-o oferă, ci este mai mult decât atât și anume intrarea universității noastre în celebrul <Plan Juncker>,  prin intermediul căruia se finanțează marile infrastructuri de cercetare, marile infrastructure publice dar și private, în Europa. Au fost 2 ani de negocieri și audit, până când Comisia Europeană și BEI să acorde garanția pentru acest proiect. Acesta este marele avantaj față de restul finanțărilor: Comisia Europeană  garantează acest proiect”, explică la RFI, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai mare universitate tehnică din țară (cu aproximativ 30.000 de studenți înmatriculați anual) și unul dintre cele mai importante centre de cercetare din regiune.
Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta reprezintă instituția de împrumut pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de Statele Membre ale Uniunii Europene. BEI pune la dispoziție fonduri pe termen lung pentru investiții strategice, cu scopul de a contribui la obiectivele UE. Este cea mai mare instituție de împrumut din lume, după volumul fondurilor alocate. 
Planul de Investiții Pentru Europa, cunoscut și ca „Planul Juncker”, este una dintre prioritățile de top ale Comisiei Europene. Aceasta se concentrează pe creșterea nivelului de investiții cu scopul generării de locuri de muncă și creșterii economice, prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare și oferirea de vizibilitate și asistență tehnică proiectelor de investiții. 
Fondul European pentru Investiții Strategice este pilonul principal al „Planului Juncker” și oferă garanții pentru investiții. Proiectele și acordurile aprobate de către instituție sunt estimate în jurul a 390 de miliarde de euro și sprijină peste 929 000 de întreprinderi mici și mijlocii din cele 28 de țări ale UE.