Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea pensiilor, adevăr sau provocare?

pensii.jpg

Economiştii cer guvernului să oprească legea care majorează pensiile pentru a nu prăbuși finanțele țării, titrează astăzi Ziarul Financiar.
Economiştii cer guvernului să oprească legea care majorează pensiile pentru a nu prăbuși finanțele țării, titrează astăzi Ziarul Financiar.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Legea pensiilor a fost promulgată de președinte, după ce a fost adoptată de Parlament. Deci, avem o nouă lege a pensiilor, care include o serie întreagă de facilități pentru pensionari, de la creșterea pensiilor, prin intermediul majorării punctului de pensie, până la relaxarea condițiilor generale de pensionare.

Dincolo de creșterea accelerată a punctului de pensie, care pare spectaculoasă, marea dilemă este în ce măsură creșterile de cheltuieli cu pensiile pot fi suportate în următorii ani de către buget?

Estimările arată cifre spectaculoase. Anul acesta, cheltuielile cu pensiile vor fi mai mari cu 8,4 miliarde lei; de la 1 septembrie 2020 impactul asupra cheltuielilor bugetare va fi de 51 miliarde lei, iar în anul 2022, cheltuielile vor fi mai mari cu 81 miliarde lei decât în acest moment. Este posibil? Inițiatorii legii mizează pe creșterea economică prognozată și pe creșterea locurilor de muncă.

Să facem un calcul. Veniturile bugetare, în anul 2017, au fost de 251 miliarde lei, iar cheltuielile cu asistența socială au ajuns la 92,5 miliarde lei. În ritmul prevăzut de proiectul noii legi a pensiilor, cheltuielile ar urma să crească spectaculos: cu ceva mai puțin de 10%, anul acesta, cu aproape 25%, în anul 2020 și ar ajunge aproape duble în anul 2022.

De exemplu, dacă luăm în calcul totalul cheltuielilor cu pensiile și salariile estimate în anul 2022 vom ajunge la concluzia că ele vor fi egale cu veniturile bugetare din anul 2017. Pentru a păstra proporția, ar trebui ca veniturile bugetare să crească cu aproximativ 35%.

Este posibil? Să privim în urmă cu cinci ani, în anul 2012, atunci când s-a dat startul creșterii economice solide a economiei românești. Astfel, creșterea economică a adus un plus de 44% la produsul intern brut, în anul 2017 față de 2012. Ceea ce sună destul de încurajator. În aceeași perioadă, însă, veniturile bugetare au făcut un salt cu numai 30%. Este vizibilă diferența dintre creșterea economică și creșterea veniturilor bugetare, fapt care arată că economia nu răspunde la nivelul așteptat, iar miza exclusiv pe creșterea de PIB este înșelătoare. În plus, creșterea economică va încetini. O arată chiar și prognozele Comisiei Naționale de profil. Deci, șansele ca majorările de pensii să poată fi finanțate sunt incerte.

Cu toate acestea, noua lege a pensiei prevede o serie de înlesniri, pe diverse paliere. Iată, câteva dintre ele. Pensia minimă se raportează la salariul minim. Persoanele cu o vechime de cel puțin 15 ani primesc 45% din salariul minim brut, iar pentru fiecare an în plus de vechime se adaugă 1% din salariul minim.

De asemenea, prin noua lege se includ în calculul pensiei toate drepturile de natură salarială, precum sporuri, al 13-lea salariu, acord global, ore suplimentare, prime, pensii și bonusuri. Legea oferă din oficiu o creștere cu 10% a pensiei, iar dacă beneficiarul aduce și acte doveditoare creșterea pensiei va fi și mai mare. Masteratul și doctoratul sunt considerate perioade necontributive, dar pentru fiecare an se acordă 0,25 de puncte de pensie. Femeile care au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani,care au născut cel puțin trei copii și i-au întreținut pănă la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu șase ani.

Apare o nouă prestație socială, un ajutor pentru soțul supraviețuitor de 25% din pensia soțului decedat, care se va adăuga la pensia soțului supraviețuitor.

Vârsta de pensionare râmâne neschimbată la 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Noua lege a pensiilor și-a propus să relaxeze condițiile de pensionare și să crească fulminant cuantumul pensiilor. Rămâne doar de văzut dacă evoluția economiei poate susține ambițiile pe termen lung ale actualului Guvern.

 

Analistul economic Constantin Rudnițchi despre legea pensiilor