Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul se împrumută (iar) de pe piețele externe

Guvernul se împrumută, din nou, astăzi, de pe piețele internaționale. Executivul nu a comunicat încă suma pe care caută să o atragă prin vânzarea titlurilor de stat, însă analiștii cred că ar putea fi împrumutați bani și în perspectiva anului viitor, datorită condițiilor bune de  pe piețele externe și a interesului crescut al investitorilor față de România.

4, 5 miliarde de euro  -  este suma pe care și-a propus România să o atragă prin obligațiunile vândute anul aceste pe piețele externe. 3 miliarde au fost atrași deja, dintr-un singur foc, în luna martie. Atunci se stabilea și un record: a fost cea mai mare sumă luată dintr-o dată de România. 

Revenind la nevoile de finanțare, guvernul vrea să împrumute în total în jur de 15 miliarde de euro, inclusiv din surse interne. Peste jumătate din sumă merge însă la plata datoriilor care au ajuns la scadență. Restul ar urma să fie distribuiți către acoperirea deficitului bugetar, mai ales că după cinci luni, deficitul este, potrivit datelor oficiale, deja dublu, comparativ cu anul trecut. 

Confruntat așadar cu un deficit de 1,4% la cinci luni, Ministerul de Finanțe a recurs la tot felul de artificii: tot în martie a lansat o emisiune pe 30 de ani în euro, o premieră pentru România. 

Orientarea către piețele externe se explică atțât prin condițiile favorabile, inclusiv interesul investitorilor, cât și prin contextul creat la București: discursul politic și măsurile legislative au erodat relația cu băncile comerciale: în primele luni ale anului solicitarea către instituțiile creditoare nu a mai avut mare succes. Statul a obținut mult mai puțin față de nevoile pe care le avea.

Anul  trecut statul a împrumutat de pe piețele externe 3,75 miliarde de euro și 1, 2 miliarde de dolari.