Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demografie România: mai bătrâni, mai puțini și tot mai dependenți de tineri

demografie.jpg

România se confruntă cu îmbătrânire demografică și cu prognoze de scădere a populației tinere.
România se confruntă cu îmbătrânire demografică și cu prognoze de scădere a populației tinere. Din păcate, nu există niciun program public coerent care să micșoreze efectele acestor fenomene demografice.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Săptămâna trecută, la nivel mondial s-a marcat „Ziua populației”. Instituțiile specializate au publicat o serie de date care se referă la populația în lume și în diverse regiuni.

Să începem cu datele care privesc România. La începutul anului 2018, conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă era de aproximativ 19.530.000 de locuitori. Interesant este că datele Eurostat sunt actualizate până la începutul acestui an și arată că România avea 19.401.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că țara noastră a pierdut, într-un an, 129.000 de rezidenți.

Sunt și alte câteva state europene pentru care numărul populației a înregistrat o scădere de la un an la altul, dar România are cea mai mare reducere, în valoare nominală, din întreaga Uniune Europeană. Cu toate acestea, România este a șaptea țară din Uniunea Europeană, în funcție de numărul de locuitori, fiind devansată cu mult de Polonia, care are 37,9 milioane de locuitori și înaintea Olandei cu o populație de 17,2 milioane de oameni. Cele mai mari state europene, în funcție de populație, sunt Germania (83 milioane de locuitori), Franța (67 milioane de locuitori) și Marea Britanie (cu o populație de 66 milioane de persoane).

Dar scăderea populației nu este singura problemă demografică a României. Poate cea mai mare este legată de îmbătrânirea populației. Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. În anul 2018, comparativ cu cel precedent, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a adâncit. Populația tânără s-a redus numeric, iar cea în vârstă de peste 65 de ani a crescut. În totalul populației, procentul celei în vârstă a crescut într-un singur an de la 17,8% la 18,2%, adică un plus de 54.000 de persoane, iar populația adultă a scăzut cu 163.000 de oameni.

Vârsta medie a populației României a crescut, în 15 ani, de la 37,8 ani, la 41,9 ani. Tot în perioada 2003-2018, indicele de îmbătrânire a populației s-a degradat constant, ajungând de la 80,2 la 116,3. Indicele de îmbătrânire reprezintă numărul de persoane vârstnice de peste 65 de ani care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani.

Din totalul populației globale de peste 65 de ani, 55% trăiește în Asia, 21% în Europa, 8% în America Latină și numai 7% în Africa.

Institutul Național de Statistică a publicat și raportul de dependență demografică în România, un indicator care arată raportul dintre persoanele cu vârstă dependentă (sub 15 ani și peste 65 de ani) și cele cu vârstă aptă de muncă (între 15 și 64 de ani). Indicele se degradează, de la 46,4 (în anul 2003) la 51,1, anul trecut.

Proiecțiile arată cifre îngrijorătoare și în ceea ce privește populația de vârstă preșcolară și școlară, de până la 23 de ani. În prezent, sunt 3,55 milioane de persoane, în anul 2030 vor fi 3,12 milioane de persoane, iar în anul 2060 vor mai fi doar 2,15 milioane de români cu vârste de până la 23 de ani. După cum se poate observa, scăderea este substanțială.

Vestea bună vine de la evoluția speranței de viață, care a crescut în anul 2017 la 75,7 ani, cu 0,17 ani mai mult decât în urmă cu un an. Femeile au o durată de viață mai mare cu 6,95 ani decât bărbații. Comparativ, speranța de viață la naștere este de 79,2 ani în America de Nord, 78,3 ani în Europa, în Asia ajunge la 73,3 ani și în Africa la numai 62,7 ani.

În total, populația Uniunii Europene era, la începutul acestui an, de 513 milioane de persoane, iar la nivel global populația a ajuns la 7,7 miliarde de oameni, cele mai populate state fiind China, 1,4 miliarde de locuitori, și India, cu 1.3 miliarde.

Efectele economice pentru țările care se confruntă cu probleme demografice sunt deja previzibile. O presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate, o forță de muncă în scădere, o presiune crescândă asupra sistemelor de pensii. România se află, din motive foarte diferite, între statele care au indicatori demografici care se degradează. Cel mai îngrijorător nu este doar fenomenul în sine, ci indiferența cu care este tratat.