Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România deficiturilor

deficit.jpg

România are cele mai mari deficite gemene din Uniunea Europeană. Iar fără măsuri de ajustare situația nu se va ameliora foarte rapid.
România are cele mai mari deficite gemene din Uniunea Europeană. Iar fără măsuri de ajustare situația nu se va ameliora foarte rapid.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Deficitul de cont curent a crescut cu peste 30% în primele cinci luni ale anului. România importă masiv, investește puțin și își crește constant datoria externă.

Potrivit datelor BNR, deficitul contului curent s-a adâncit cu peste 830 de milioane de euro și a ajuns la peste 3,4 miliarde de euro. Este acum cu 32,6% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

E adevărat că exporturile României s-au îmbunătățit, însă importăm pe măsură, într-un ritm tot mai acerb, astfel încât deficitul comercial nu poate fi ținut în frâu: potrivit datelor oficiale, importurile au depășit exporturile cu 6,3 miliarde de euro. 

Pe minus este și balanța veniturilor primare, adică cele obținute din muncă, investiții directe sau impozite, printre altele. Aici deficitul este de peste un miliard de euro. 

Au scăzut și investițiile străine directe, acum sub pragul de 1,5 miliarde de euro. Între lunile ianuarie și mai inclusiv, datoria externă totală a României a crescut cu peste 4 miliarde de euro.