Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deficit de cont curent tot mai mare, investiții tot mai mici

deficit.jpg

Deficitul de cont curent crește. Balanța comercială are deficite majore. Sectorul serviciilor aduce bani în țară, dar insuficienți pentru a acoperi deficitul balanței comerciale.
Deficitul de cont curent crește. Balanța comercială are deficite majore. Sectorul serviciilor aduce bani în țară, dar insuficienți pentru a acoperi deficitul balanței comerciale.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Deficitul de cont curent a făcut un nou salt. Pe primele cinci luni ale anului, deficitul balanței de plăți a ajuns la 3,4 miliarde de euro, cu aproximativ 32% mai mult decât anul trecut.

Deficitul de cont curent al balanței de plăți înseamnă sumele în valută care intră și care ies din economia românească. Indicatorul este important din cel puțin două puncte de vedere. Pe de o parte, pentru echilibrul cursului de schimb, pentru că un deficit tot mai mare pune presiune asupra devalorizării monedei naționale în raport de euro. Cum ar putea fi altfel dacă valuta care iese din țară este mult mai multă decât cea care intră.

Pe de altă parte, deficitul de cont curent este important pentru economia românească. Banca Națională atrage atenția tot mai des asupra acestui deficit, pentru că acest dezechilibru se raportează la mediul internațional și influențează piața internă. Acest dezechilibru reprezintă suma performanțelor unei economii, în speță cea românească.

Deci, o creștere a deficitului de cont curent cu 32%, anul acesta față de anul trecut, este cât se poate de sugestiv și de îngrijorător. De unde vine deficitul de cont curent al balanței comerciale? Ca de obicei, grosul deficitului este dat de balanța comercială, adică de importurile tot mai mari în comparație cu exporturile, în ceea ce privește bunurile. Cu serviciile este altă poveste. Deficitul balanței de bunuri dă naștere unui deficit de cont curent de 6,3 miliarde euro.

Balanța serviciilor este pozitivă, cu o excepție. Transportatorii sunt mult pe plus, 1,7 miliarde euro, prelucrarea de tip lohn aduce un plus de 1,1 miliarde de euro, iar turismul rămâne în continuare pe minus având o balanță negativă de 695 milioane euro, în creștere față de anul trecut. Să ne aducem aminte că deficitul din zona serviciilor turistice se referă la diferența dintre banii lăsați de turiștii români în străinătate și sumele plătite de turiștii străini în România. De foarte mult timp, diferența arată deficit, ceea ce înseamnă că România nu poate atrage turiști străini pe măsura românilor care își fac vacanțele în afara țării.

Performerii la capitolul servicii sunt societățile de transport, care aduc în țară cu 1,7 miliarde euro mai mult decât cheltuiesc în afara țării. Ceea ce totuși nu este suficient să echilibreze pierderile de la nivelul balanței ccomerciale.

La capitolul venituri primare, balanța de plăți include veniturile din muncă și pe cele din active financiare. Și veniturile primare ajung la un deficit de balanță de un miliard de euro, ceea ce este firesc dacă ne gândim că investițiile străine în România sunt mult mai mari decât cele românești în afara granițelor.

În fine, un alt capitol la care balanța de plăți se află deja într-un constant excedent este cel al transferurilor de bani din afara țării, de la românii aflați la lucru în străinătate. Pe primele cinci luni ale acestui an, excedentul este de 633 milioane de euro, într-o scădere ușoară față de anul, dar totuși cu excedent.

Situația generală a balanței de plăți, respectiv deficitul în creștere, este cauzată de apetitul crescut pentru consum al economiei românești, de structura eonomiei, dar și de lipsa de performanță a unor ramuri. Sectoarele economice performante sunt prea puține și puse în umbră de lipsa de performanță. Performerii nu pot aduce atât de mulți bani pe cât scot din țară importatorii.

Investițiile străine directe au scăzut în primele cinci luni ale anului ajungând la valoarea de aproximativ 1,5 miliarde euro, cu 169 milioane de euro mai puțin decât în urmă cu un an.

În fine, datoria externă totală (guvernamentală și privată) a crescut cu 4,1 miliarde euro. În concluzie, deficitul de cont curent rămâne una dintre temele complicate ale acestui an economic

 
Deficit de cont curent tot mai mare, investiții tot mai mici (AUDIO)