Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inegalități, inegalități

portofel.jpg

A venit momentul pentru venitul universal garantat?
A venit momentul pentru venitul universal garantat?
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Biroul european de statistică a publicat datele privind inegalitățile de venituri din statele Uniunii Europene. Este o analiză pe care statistica o dă publicității în fiecare an. Cifrele se referă la anul trecut, iar metodologia este destul de simplă. Mai întâi se face o divizare în cinci părți (quintile) în funcție de veniturile populației. Apoi, se calculează un raport, o împărțire între partea de sus, cu cele mai mari venituri, și zona cea mai de jos, cu cele mai mici venituri.

În general, se poate spune că se împart veniturile cele mai mari la cele mai mici. Rezultatul reprezintă un indice al inegalității veniturilor populației. Oarecum surprinzător, în România inegalitatea crește. În anul 2018, indicele a crescut la 7,2, față de anul precedent când indicele era de 6,5. Este surprinzător pentru că după câțiva ani de majorări substanțiale ale salariilor bugetare și ale salariului minim ar fi fost logic ca inegalitatea să scadă, nu să crească. În plus, programul de guvernare prevedea expres un obiectiv legat de reducerea inegalităților.

Este greu de înțeles de ce crește inegalitatea. Salariile sectorului privat au urcat mult mai puțin decât cele din sectorul public. Este posibil ca veniturile majorate în zona publică și la companiile de stat să fi degradat indicele inegalității? Se poate.

La nivel european, România se află printre statele cu cel mai mare coeficient al inegalității. Cel mai rău stă Bulgaria, acolo unde indicele este de 7,66, în scădere totuși față de anul 2017, de la 8,2.

Lituania și Spania sunt alte state cu indici ai inegalității mari, cu valori cuprinse între 6,5 și 7,3. Din păcate, România este printre puținele state în care, în anul 2018, crește inegalitatea, față de anul precedent.

La polul opus, statele europene cu cele mai mici rate ale inegalității sunt Cehia și Slovenia, cu o rată de 3,4, în anul 2017. Se poate observa că statele cu nivelul cel mai scăzut de trai sunt și cele cu inegalitățile cele mai mari.

Care sunt diferențele de dezvoltare dintre județele României? Dacă aplicăm principiul de calcul de la inegalitatea veniturilor, adică primele opt județe, în funcție de produsul intern brut, la județele cu cel mai mic PIB, rezultă un raport de 4,39. Adică județele cele mai dezvoltate au, în medie, un PIB de patru ori mai mare decât cele cu produsul intern brut cel mai mic. Aceasta este situația dacă scoatem din calcul Bucureștiul, care conduce detașat topul județelor în funcție de PIB.

Dacă avem în vedere și Bucureștiul, diferențele care rezultă sunt foarte mari, respectiv se ajunge la un indice de 10,6, ceea ce înseamnă că județele cele mai dezvoltate produc de 10 ori mai multă valoare adăugată decât cele mai puțin dezvolate opt județe ale României. Diferența este, după cum se poate observa, foarte mare.

În fine, să facem același calcul și pentru salarii. Primele opt județe cu cele mai mari salarii medii nete raportate la cele mai mici salarii din județe reprezintă 1,38. Adică, în cele mai bine plătite județe salariile sunt cu 30% mai mari decât în cele în care forța de muncă este plătită cel mai slab. Nu pare mult, dar indicatorul ne arată diferența de salarizare din teritoriu. Județele cu potențial economic oferă salarii mai mari decât cele slab dezvoltate.

În concluzie, inegalitățile sunt prezente peste tot în economia românească. În ceea ce privește dezvoltarea județelor, nivelul de salarizare și veniturile populației. România este atipică față de mediile europene. Diferențele de dezvoltare și inegalitățile sunt pronunțate, ceea ce face din structura economiei una de tip America de Sud. Reducerea decalajelor de dezvoltare pare a fi o preocupare la nivel național, dar progresele realizate sunt modeste.

Analistul economic Constantin Rudnițchi despre Inegalități, inegalități