Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia mondială, în pierdere de turație

rudi.jpg

Un raport FMI arată riscurile care planează asupra economiei globale. Precum și evoluțiile economice. Care abundă în termeni precum încetinire și decelerare.
Un raport FMI arată riscurile care planează asupra economiei globale. Precum și evoluțiile economice. Care abundă în termeni precum încetinire și decelerare.
Image source: 
Pixabay

Este greu să vezi răul din spatele unui aparent bine. Așa se întâmplă și în economie. Atunci când instituțiile și analiștii atrag atenția asupra problemelor din economia mondială este mai dificil să fie percepute acum, când, în aparență, toate lucrurile merg bine și economiile cresc.

Un raport al Fondului Monetar Internațional - FMI – prezintă evoluția economiei globale arătând că datele indică o serie de tensiuni care se acumulează.

Raportul FMI evidențiază pierderea de turație a economiei mondiale, în contextul deteriorării climatului investițional, pe fondul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China. Trebuie menționat că Statele Unite și China sunt primele două economii ale lumii cu o pondere cumulată de peste 40% din PIB-ul mondial.

Industria prelucrătoare este cea mai afectată de încetinirea comerțului internațional, dar și de incertitudinile din sfera politicii economice, cu impact la nivelul deciziilor de investiții și consum pe termen mediu și lung.

Sectorul serviciilor a înregistrat o evoluție stabilă în ultimele luni, susținut de evoluțiile din piața forței de muncă. De asemenea, raportul FMI evidențiază evoluția inflației, care se păstrează la un nivel redus, inferior țintei băncilor centrale, ca urmare a încetinirii cererii.

Experții FMI constată că este iminent ca băncile centrale să relaxeze măsurile monetare și totodată vor fi relansate negocierile comerciale SUA-China. De exemplu, chiar astăzi este de așteptat ca Rezerva Federală americană să scadă dobânda la dolar.

De asemenea, FMI a realizat și prognoza pentru perioada 2019-2020, revizuind în jos cifrele privind dinamica anuală a PIB cu câte 0,1 puncte procentuale atât în acest an, cât și în anul următor. Astfel, conform previziunilor actualizate ritmul anual de creștere din economia mondială ar putea decelera de la 3,6% în 2018 la 3,2% în 2019, un nivel minim din anul 2009, anul crizei.

Conform acestui scenariu, grupul țărilor dezvoltate ar putea crește cu 1,9%, în 2019, în decelerare de la 2,2%, în 2018 și, totodată, cel mai slab ritm din anul 2016.

De asemenea, PIB-ul economiilor emergente și în dezvoltare s-ar putea tempera de la 4,5% în 2018 la 4,1%, în 2019, cea mai slabă dinamică din anul 2009.

Pentru anul viitor, experții FMI previzionează o accelerare a ritmului de creștere economică în plan global la 3.5%. Factorii de creștere luați în calcul sunt: climatul pozitiv din piețele financiare, disiparea factorilor nefavorabili din zona euro, premisele de stabilizare macro-financiară din Turcia și Argentina, precum și perspectivele de evitare a unor scenarii adverse în Iran și Venezuela.

Anul viitor, așteptările de creștere economică au la bază perspectivele mai bune pentru grupul economiilor emergente și în dezvoltare. Pe de altă parte, FMI se așteaptă la continuarea procesului de încetinire a economiilor dezvoltate.

În ceea ce privește grupul țărilor emergente și în dezvoltare din Europa, FMI previzionează o decelerare a creșterii economice. Pentru comerțul internațional, experții FMI se așteaptă la încetinirea dinamicii anuale a volumului comercial de la 3,7% în 2018, la 2,5% în 2019.

Nu în ultimul rând, experții FMI atrag atenția asupra factorilor de incertitudine: posibilitatea reintensificării tensiunilor comerciale SUA-China, evoluția percepției de risc investițional pe piețele financiare globale, tensiunile geo-politice; acumularea de presiuni dezinflaționiste, modificările climatice sau riscurile politice.

Ne învârtim în același cerc. Ne întoarcem la riscurile care planează asupra economiei globale, dar iată cât de des apar, în raportul FMI, cuvinte precum încetinire și decelerare. De care trebuie să ținem cont.

Economia mondială, în pierdere de turație