Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se construiește un spital: cu ce bani, în cât timp. Modelul Mioveni

Tragedie Timisoara locatari bloc murit dezinsectie.jpg

Cazul Timișoara. O companie elvețiană este proprietarul blocului otrăvit
Cazul Timișoara. O companie elvețiană este proprietarul blocului otrăvit
Image source: 
opiniatimisoarei.ro

Dintr-o întâmplare a vieții, ani de zile, am trecut foarte aproape de Mioveni, de cel puțin două ori pe lună. Când spun „am trecut” mă refer la faptul că vedeam Mioveniul, în depărtare, de pe șoseaua spre Câmpulung Muscel și care trecea la câteva sute de metri de comună, pentru că până în anul 1989, Mioveniul era comună și se numea Colibași.

Desigur că, și atunci, ca și acum, Colibași sau Mioveni însemna, în primul rând, uzina de automobile Dacia. Au trebuit să treacă mulți ani și să aibă loc multe schimbări pentru ca să ajung efectiv în Mioveni. Între timp, uzina de automobile a fost cumpărată de grupul francez Renault care a făcut din ea un pivot important al investițiilor sale europene și, de asemenea, a atras în România, sau chiar la Mioveni, furnizori și producători de componente auto.

Uzinele Automobile Dacia au un impact major asupra economiei românești prin toate efectele de antrenare pe care le generează. Dar uzinele au dus și la înflorirea unui orășel, în speță Mioveni. În urmă cu câțiva ani, am fost în trecere prin oraș și m-a mirat dinamica lui. Arăta ca un oraș viu, cu o viață activă. Am văzut terenuri de sport, școli, locuințe noi și, este adevărat, o catedrală ortodoxă, cam mare pentru nivelul orașului.

De asemenea, mi s-a părut exagerată și ambiția orașului de a avea o echipă de fotbal în prima divizie națională, dar timpul a rezolvat această problemă, în sensul că echipa se află acum undeva într-o divizie inferioară.

Mi-am amintit de toate acestea atunci când am văzut știrea că la începutul lunii septembrie, în Mioveni, se va inaugura un spital nou. Un spital cu șase etaje, 250 de paturi și mai multe secții. Știrea este interesantă într-un context în care aproape nimic nu se finalizează în materie de investiții publice. Autostrăzile se lucrează pe tronsoane, dar încă nu s-a reușit terminarea nici uneia. Grădinițele sunt doar pe hârtie, iar un document oficial al guvernului arată investițiile către care au fost alocați, anul trecut, cei mai mulți bani publici. Este vorba despre calea ferată Simeria-Deva, autostrada Transilvania și metroul din Drumul Taberei. Culmea este că nicio investiție dintre acestea nu dă semne că este aproape de finalizare.

Din acest punct de vedere inaugurarea unui spital nou și modern în Mioveni este, totuși, o performanță. Mai ales în contextul în care guvernele nu au reușit să înceapă măcar lucrările la autostrada Pitești-Sibiu pe care investitorul de la Dacia o solicită de ani de zile.

Nu știm dacă proprietarii uzinelor auto au dorit și construcția unui spital în oraș, dar acest lucru este mai puțin important acum, când unitatea medicală este aproape să fie inaugurată. Cert este că spitalul din Mioveni va fi util, nu doar celor care lucrează în uzină, ci tuturor locuitorilor orașului.

Spre știința celor care anunță lunar că se ocupă de construcția câtorva spitale regionale, trebuie spus că spitalul din Mioveni s-a construit în trei ani, a costat 68 milioane euro, sumă finanțată din programul național de dezvoltare locală și din bugetul autorităților locale. Am criticat de multe ori acest program de investiții, pentru lipsa de utilitate a fondurilor alocate, dar de data aceasta programul trebuie salutat.

Însă, nu trebuie să uităm că o parte importantă a fondurilor alocate pentru construcția spitalului provin de la companiile prezente în Mioveni, care plătesc impozite și taxe locale. Și, bineînțeles, spitalul este și meritul consilului local, care pe lângă fotbal și catedrală a alocat bani și pentru un spital modern.

Desigur, în bunul stil autohton, au apărut și controverse, respectiv opinii care spun că spitalul a costat prea mult. Se prea poate, dar faptul că a fost dus la bun sfârșit face să pălească aproape orice argument critic.

Nu știu și nici nu am vrut să aflu care este culoarea politică a primarului din Mioveni. Știu doar că la începutul lunii septembrie orașul va avea un spital nou. Este ceea ce contează și ceea ce rămâne pentru viitor.

În altă ordine de idei, mass-media a informat ieri seară târziu că guvernul pregătește creșterea accizelor la băuturile cu un conținut ridicat de zahăr și la țigări. De asemenea, este în discuție un proiect de impozitare a pensiilor mari. Se întâmplă ceea ce era previzibil: este lansat un prim set de creșteri de taxe și impozite.

Cum se construiește un spital: cu ce bani, în cât timp. Modelul Mioveni