Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Coșea: Taxăm țigări sau băuturi dulci, dar ce garanții avem că banii merg la prevenție?

mircea_cosea_accize_tigari_bauturi_dulci_preventie.jpg

Guvernul pregătește taxarea băuturilor cu conținut mare de zahăr (Sursa foto: pixabay)
Guvernul pregătește taxarea băuturilor cu conținut mare de zahăr (Sursa foto: pixabay)

Măsurile economice pregătite de Guvern sunt curajoase, însă ar fi trebuit luate mai demult. O spune la RFI profesorul de economie Mircea Coșea, în condițiile în care Executivul vrea să reducă la jumătate numărul de secretari de stat din ministere. De asemenea, Cabinetul Dăncilă majorează acciza la țigarete și taxează băuturile cu conținut ridicat de zahăr.

Mircea Coșea consideră că măsurile economice pregătite de Guvern sunt binevenite, chiar dacă vin târziu: ”Sunt măsuri curajoase, care se iau într-un moment pre-electoral. Cineva până la urmă vrea să facă ordine în sistem, chiar dacă e un moment politic nu foarte favorabil. Reducerea aparatului ministerial era necesară de mult timp. Aglomerarea de secretari de stat, mi se pare că au trecut de 100, e un lucru care nu are nici un fel de explicație. Acum, sigur că va trebui să fie un acord de coaliție (...). Să nu credem că e o măsură care ar aduce beneficii enorme bugetului și că bugetul s-ar salva prin această măsură. Nu, nu este o mare socoteală, nu câștigă foarte mult. Important este că se aprobă o reorganizare ministerială”.

Cât despre majorarea accizei la țigarete și taxarea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr, analistul economic atrage atenția că banii colectați ar trebui folosiți ulterior în programe de prevenție: ”Aici există o problemă pe care eu o ridic și aș vrea să fie clarificată. Foarte bine, punem accize la țigări, la băuturi gazoase, dulci, dar ce garanții avem că banii care se obțin merg în direcția care trebuie, adică la o prevenție?”.

 
Mircea Coșea, despre măsurile economice pregătite de Guvernul Dăncilă