Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Certificarea constructorilor, pusă pe pauză. Cum explică autoritățile?

zeze.jpg

Image source: 
pixabay.com

Guvernul se pregătește să amâne cu încă doi ani înființarea unei instituții independente care să se ocupe cu certificarea constructorilor, proiectanților și consultanților în domeniu din România. Constructorii critică decizia, în vreme ce autoritățile susțin că amânarea este motivată de o serie de directive europene. 

Peste 80 de mii de constructori, consultanți în construcții sau proiectanți așteaptă înființarea unui organsim care le-ar asiugura certificarea. Mai mult, constructorii au propus Ministerului Dezvoltării un proiect, însă, iată, fără succes. Profit.ro amintește că executivul amânase deja obligativitatea certificării constructorilor, pe fundal birocratic și logistic. Termenul era 25 august 2019. 

Este oricum un proces de durată – o lege din 2018 prevede că entitățile din construcții trebuiau certificate până la această dată. Încă de atunci însă, experții atrăgeau atenția că durează ani de zile până când acest lucru va putea fi pus în practică. 
Acum Ministerul ar vrea să amâne cu trei ani, până în august 2021 implementarea legii șpi susține că are nevoie de evalurăi suplimentare, analize de impact și să notifice

Comisia Europeană, pentru că așa prevăd directivele în domeniu. Ministerul Dezvolătii admite că mediul academic, patronatele din construcții și alți actori au lucrat la un proiectde act normativ: „datorită complexității problematicii care acoperă domenii diverse cu incidență în multe acte normative, nu s-a reușit până la acest moment finalizarea unui act normativ general acceptat care să poată să fie notificat la Comisia Europeană“. Așa arată așadar răspunsul guvernului, citat de profit.ro. 

Nemulțumiți, constructorii și ceilalți parteneri din domeniu susțin că autoritățile centrale nu ar face altceva decât să păstreze monopolul asupra certificării. Este criticată și lejeritatea cu care s-ar fi respins propunerea de act normtiv – în condițiile în care proiectul includea, pentru înființarea unei instituții de certificare, reprezentanți ai patronatelor, ai angajaților și ai ministerului. 

Sunt neînțelegeri și între patronate și proiectanți și toate acestea poate că ar putea fi clarificate dacă guvernul, prin ministerul Dezvoltării, ar finaliza Codul Construcțiilor, document finanțat din bani europeni, ce ar urma să integreze în jur de zece legi în vigoare. Și în acest caz însă, reprezentanții ministerului transmit că procesul va dura cel puțin un an și jumătate.