Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Supermanii de la ANAF

anaf.jpg

Fiscul le pregătește ceva contribuabililor persoane fizice: mai multe controale.
Fiscul le pregătește ceva contribuabililor persoane fizice: mai multe controale
Image source: 
site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Vă aduceți aminte? În anul 2015, de 1 Mai, inspectorii de la Antifraudă erau huiduiți la Vama Veche, iar una dintre mașinile fiscului era atacată cu pietre. În acei ani, mediul de afaceri, în special companiile mici și mijlocii, erau asaltate de controale de la fisc. Toată lumea se plângea de agresivitatea controalelor fiscale.

Mai târziu, în anul 2016, controalele fiscale au fost chiar subiect de campanie electorală. Adică, alianța de guvernare a pledat deschis pentru o atenuare a controalelor fiscale asigurându-i pe oamenii de afaceri că se va schimba stilul agresiv al fiscului.

Ceea ce, până la un punct, s-a și întâmplat. Mai mult, a fost elaborată și o lege a prevenirii, care prevede că, pentru o serie de contravenții, fiscul nu poate să amendeze compania, ci se elaborează un plan de conformare. Este greu de spus în ce măsură legea prevenirii a avut un impact substanțial asupra mediului de afaceri.

Ceea ce se știe este că de la începutul acestei luni, guvernul și Agenția de Administrare Fiscală au „schimbat foaia”. În sensul că minstrul finanțelor a anunțat că va scoate din legea prevenirii contravenția privind absența casei de marcat fiscale cu jurnal electronic.

Totodată, fiscul și-a propus în mod public să realizeze 150.000 de controale până la sfârșitul anului.

Să fim realiști. Extremele nu sunt bune. Nu poți fi de acord cu demonizarea fiscului și cu alungarea inspectorilor de către consumatori. Dar, nu este în regulă nici să declanșezi valuri de controale asupra companiilor mici și mijlocii.

Ieri, m-am aflat la o întâlnire cu reprezentanții unei mari companii de consultanță din România. Una dintre temele care a ocupat câteva minute bune de dezbateri a fost cea privind cele 150.000 de companii pe care fiscul împreună cu inspectorii de muncă au anunțat că le controlează până la sfârșitul anului.

Dilema era dacă fiscul și inspectorii de muncă au timp în mod real să controleze toate companiile pe care și le propune până la sfârșitul acestui an. Răspunsul specialiștilor a fost că este practic imposibil să se poată realiza acest număr impresionant de controale. Numai că prin control fiscal specialiștii înțeleg un control de fond care durează de la câteva zile, la câteva săptămâni.

Anul trecut, Inspecția Teritorială de Muncă, instituție care participă și ea la controalele care au început, a realizat 72.000 de controale și a sancționat 16.000 de companii cu amenzi totale de 28 milioane de euro. Toate aceste cifre arată că este practic imposibil să se realizeze 150.000 de controale.

Specialiștii cred că prin control se poate înțelege o vizită la companii, prin care se obțin infomații. Cel mai important lucru este cel legat de costurile campaniei de contoale. Oare se justifică desfășurarea de forțe declanșată de ANAF, din punctul de vedere al costurilor în comparație cu veniturile obținute? Pentru a fi eficientă o administrație fiscală trebuie ca pentru un euro colectat la buget, costurile să fie de sub 10 eurocenți. Este greu de spus dacă regula se va respecta în acest caz.

Cert este că ieri seară, ANAF a publicat un prim bilanț al operațiunilor de control. Astfel, în primele patru zile ale lunii august, au fost efectuate 619 verificări, din care 200 cu participarea inspectorilor ITM.

Au fost verificate firme din domeniul alimentației publice, restaurante, cluburi, baruri, frizerii, florării, saloane de înfrumusețare, cafenele, patiserii sau pescării, iar rezultatul a fost că s-au dat amenzi de 2,2 milioane lei și au fost confiscate bunuri și mărfuri în valoare de 61.000 lei.

După cum se mișcă lucrurile, Superman parcă a venit să ajute fiscul. Deocamdată, să lupte cu mica evaziune. Marea evaziune s-ar părea că a fost din nou uitată.

Supermanii de la ANAF