Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consecvență: Consiliul fiscal face praf rectificarea bugetară

Rectificare bugetara ministere pierd bani.jpg

Proiectul rectificării bugetare a fost publicat (Sursa foto: pixabay)
Proiectul rectificării bugetare a fost publicat (Sursa foto: pixabay)

Ieri, ar fi trebuit să treacă prin Guvern rectificarea bugetară. Din motive necunoscute, rectificarea a fost amânată, probabil, pentru începutul săptămânii viitoare.

Rectificarea este interesantă, dar cel puțin la fel de așteptată era opinia Consilului fiscal. Motivul era destul de clar: recent, s-a instalat un nou Consiliu, cu noi membri și era interesant de văzut care va fi reacția Consilului în noua sa componență.

Iar opinia Consilului fiscal nu a dezmăgit. Documentul a debutat cu câteva observații legate de modul de colaborare dintre Minsterul Finanțelor și instituția condusă acum de Daniel Dăianu. Consiliul cere aproape imperativ ca relația de colaborare să se desfășoare pe baza unui memorandum de înțelegere încheiat între cele două instituții, în care să se precizeze perioada de timp necesară între momentul primirii documentelor de la Ministerul Finanțelor și cel al transmiterii opiniei Consiliului fiscal.

Pare un moft, dar nu este. În primul rând, pentru că este nevoie de timp pentru elaborarea unei opinii și, de asemenea, documentul trebuie să fie citit de Ministerul Finanțelor și alte instituții interesate.

Ar trebui să se ajungă la un memorandum de înțelegere, pentru că experiența din ultimii ani arată că vechiul Consiliu a tratat extrem de serios rolul său legal, dar observațiile și opiniile sale au fost, în cele mai multe cazuri, ignorate de Ministerul Finanțelor.

De aceea, ar trebui să se pună piciorul în prag și să se instituie reguli și proceduri care să fie apoi și respectate. Demersul Consiliului fiscal este absolut întemeiat pentru a se ajunge la o eficiență a funcționării acestei instituții și a legii responsabilității fiscal-bugetare.

Acum, pe fond. Rectificarea bugetară menține nivelul creșterii economice la 5,5%, anul acesta. Primul trimestru pare destul de promițător, cu o creștere economică ajunsă la 5%, dar în opinia Consiliului fiscal ritmul creșterii este considerat mult prea optimist.

O altă observație vizează felul în care funcționează piața muncii sau mai exact evoluția numărului de angajați, care influențează decisiv încasările bugetare, în special la capitolele asigurări sociale și impozit pe venit. Concret, numărul de angajați luați în calcul este supraestimat.

Bugetul arată foarte clar că guvernul nu și-a asumat, în ulimii ani, nicio ajustare structurală. Drept urmare, deficitul structural este mult mai mare decât nivelul asumat de România, respectiv cu două puncte procentuale până la 3% din PIB. De altfel, Comisia Europeană a recomandat, în rapoartele de țară, ajustări graduale.

Consiliul fiscal consideră că bugetul este caracterizat de o încordare severă, în sensul că veniturile sunt reduse ca raport din PIB în comparație cu statele europene, iar pe de altă partă, există o rigiditate crescută a cheltuielilor bugetare, ponderea cheltuielilor cu pensiile și salariile ajungând la 75% din veniturile fiscale. Interesant este că ieri, cu ocazia conferinței de presă pe tema inflației, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit în aceiași termeni despre buget, adică a spus că este încordat și a specificat procentajul din veniturile fiscale al salariilor și pensiilor. Ceea ce arată îngrijorarea specialiștilor pentru evoluția bugetului pe anul acesta.

În rest, din nou se depășesc plafoanele instituite prin lege, respectiv plafoanele nominale ale deficitului bugetar și deficitului bugetar primar, cheltuielile totale depășesesc și ele plafoanele legale.

După cum se poate observa, Consiliul fiscal a arătat o bună parte din problemele de care suferă acum bugetul României. Oare membrii guvernului au timp să citească raportul Consilului fiscal?

 

 
Consecvență: Consiliul fiscal face praf rectificarea bugetară