Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scumpirea alimentelor și a serviciilor împinge inflația la 4,1%

cartofi.jpg

Cartofii, fructele, legumele și tutunul s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Inflaţia a înregistrat un avans de 4,1% în luna iulie, faţă de valoarea de 3,84% din luna precedentă. Acest fapt a fost generat de scumpirea alimentelor, a produselor nealimentare şi a serviciilor, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică. Cartofii, fructele, legumele și tutunul s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului.

Inflaţia revine pe creştere şi ajunge la 4,1% în iulie, după scumpirea alimentelor cu 5,1% şi a serviciilor cu 4,1%

Rata anuală a inflaţiei  a urcat în iulie la 4,1%, după ce coborâse în iunie la 3,8%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 5,15%, mărfurile nealimentare cu 3,4%, iar serviciile cu 4,1%, arată datele INS (detalii AICI).

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum este tot 4,1%.

De la începutul anului, cele mai mari creşteri preţ au fost înregistrate la cartofi (21%), citrice (20%) şi fructe proaspere (12%), în timp ce ouăle s-au ieftinit cu aproape 8%, iar gazele cu 5%.

Banca Națională a României a estimat că inflația va fi 4,2% la finele acestui an și de 3,4% în decembrie 2020, a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu joi, la prezentarea raportului asupra inflației.

Rata anuală a inflației se va menține în afara intervalului țintei centrale și pe parcursul semestrului II 2019, sub impactul șocurilor nefavorabile din prima parte a anului curent, iar ulterior se va plasa pe o traiectorie relativ stabilă, în jumătatea superioară a intervalului țintei, sub incidența epuizării efectelor șocurilor de ofertă din 2019, concomitent cu persistența presiunilor inflaționiste la nivelul inflației de bază, a spus Isărescu.