Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bacșiș Teodorovici. Cum vrea ministrul finanțelor să impoziteze bacșișul

ciubuc.jpg

Guvernul pregătește impozitarea bacsișului în domeniul hotelurilor și alimentației publice. Procedura de impozitare este destul de complicată și nu foarte realistă. Este greu de spus dacă se va putea aplica și în restaurantele din mediul rural.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici a prezentat un nou de proiect de impozitare a bacșișului obținut de angajații din sectorul de hoteluri, restaurante și baruri. Este a doua încercare de impozitare a bacșișului, prima având loc, în anul 2015, tot în ministeriatul dlui Teodorovici.

Atunci, impozitarea a trebuit să se recunoască învinsă de realitate, în sensul că nu s-a putut aplica în practică și drept urmare norma legală a fost abrogată.

A doua oară, poate va fi cu noroc. Cu atât mai mult cu cât impozitarea bacșișului este acum susținută frenetic și de industrie, mai exact de proprietarii marilor companii din domeniul alimentației publice și turismului. Aceștia au apărut umăr la umăr, alături de ministrul Eugen Teodorovici pentru a gira inițiativa Ministerului Finanțelor.

Susținerea patronatelor este cumva normală. În acest moment, un control al fiscului la un restaurant sau la un club este un calvar pentru patroni. În sensul că legislația este interpretabilă. Adică, inspectorii fiscali pot cere ca încasările din bacșiș să fie considerate venituri salariale și impozitate ca atare. Adică, să li se aplice impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, cele de sănătate și contribuțiile asigurătoare de muncă.

Din acest punct de vedere, prevederile ordonanței de impozitare a bacșișului, aflate acum în dezbatere publică, sunt binevenite. În sensul că ele clarifică, pe de o parte, modul în care se oficializează primirea bacșișului și, pe de altă parte, felul în care sumele se impozitează.

Evident că marile companii sunt interesate de clarificarea ambiguităților și de introducerea unui impozit pe bacșiș. La fel, statul este direct interesat să impoziteze, dintr-un motiv extrem de simplu, bugetul are nevoie de fonduri și, de aceea, nicio sursă nu este de neglijat.

Modul de aplicare a impozitului este descris de ordonanță. Astfel, clienții trebuie să primească o notă de plată pe care pot opta pentru un bacșiș cuprins între 0% și 15%. După ce clienții îl informează pe angajat cu nivelul dorit, aceștia vor primi un bon fiscal în care este evidențiat separat bacșișul. Și, evident, impozitat.

Sunt două probleme. În primul rând, va trebui să vedem felul în care va funcționa prevederea legală în „cele două Românii”. Este ușor de bănuit că în marile orașe, în barurile și restaurantele onorabile, procedura se va putea aplica.

Dar, trebuie să ne imaginăm cum va decurge impozitarea bacșișului la o bodegă dintr-o comună uitată de lume din România. Cum va veni proprietarul cârciumioarei la nea Vasile, consătean de-al lui și consumator constant, care tocmai a băut o cinzeacă având în mână o notă de plată pe care scrie că bacșișul este între zero și 15%? Care credeți că va fi reacția lui nea Vasile? Este ușor de bănuit. Sau, mai exact, chiar se poate întâmpla această situație în cârciumile din satele României?

Deci, marea problemă a impozitării bacșișului este dacă se va aplica doar în cluburile și restaurantele din marile orașe sau va reuși să pătrundă și în „cealaltă Românie”, în zona rurală, acolo unde regulile sunt cu totul altele.

Pe de altă parte, noul impozit va avea efecte și asupra pieței muncii din industria de profil. Se știe că salariile din sectorul de hoteluri și restaurante sunt cele mai mici din economie. Motivul este legat de faptul majoritatea angajaților își completează veniturile cu bacșișul oferit de clienți.

Atunci, când bacșișul se va impozita, chelnerii, bucătarii și femeile de serviciu, care își împart acum bacșișul, îi vor presa pe patroni să le crească salariile. Pentru că impozitarea bacșișului simplifică viața patronilor, dar îi dezavatajează pe salariați. Ei vor solicita o creștere de salariu.

O vor primi? Este posibil. În același timp, dat fiind că economia românească traversează o zonă de creștere a veniturilor și a cererii este probabil ca patronii de restaurante sau de cluburi să mute în nota de plată a clientului, salariile mai mari oferite angajaților.

Astfel că toată lumea va fi mulțumită: fiscul, proprietarii de afaceri, angajații. Mai puțin clienții care vor trebui să plătească mai mult pentru o masă la restaurant.