Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alba Neagra cu tichetele de masă: În loc de majorare, guvernul le-ar putea plafona

tichete.jpg

Image source: 
pixabay.com

Valoarea tichetelor de masă ar putea fi plafonată – prevede un proiect al Ministerului Muncii. Recent însă, o altă inițiativă, venită tot dinspre coaliția la guvernare, prevedea tocmai majorarea valorii tichetelor de masă. 

15,18 lei – aceasta ar putea fi valoarea maximă a unui tichet de masă, prevăzută în proiectul ministerului Muncii. Este o plafonare care ar urma să fie aplicată cel puțin până martie 2020. Și care ar urma să intre în vigoare începând cu luna octombrie. 

Surpinde însă proiectul lansat în dezbatere publică, cu atât mai mult cu cât, recent, un grup de deputați PSD propunea tocmai majorarea valorii tichetelor, pentru că, citez, "valoarea actuală nominală a unui tichet de masă (...) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei". 

Nu este clar după ce criterii au ajuns parlamentarii puterii la această ultimă sumă, însă propunerea lor, făcută în aprilie, ar fi urmat să majoreze un bon de masă până la nivelul de 20 lei. Atunci se mergea chiar mai departe și se dădea exemplul Spaniei, Belgiei sau Franței, state unde valoarea unui tichet trece de 8 euro. 

"Această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru" – susțineau inițiatorii.