Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania este aproape de recesiune, dar măcar are un plan

merkel.jpg

Image source: 
pixabay.com

Economia germană ar putea intra în recesiune în trimestrul al treilea, avertizează Banca Națională. Îngrijorările persistau de mai multă vreme, în condițiile în care economia Germaniei este printre cele mai vulnerabilizate de războiul comercial dintre Statele Unite și China.

Germania are o economie bazată pe exporturile din sectorul industrial, ramură în care cei doi parteneri majori pe care îi are, Statele Unite și China, se luptă dur pentru supremație. Pe acest fundal al războiului comercial, economia Germaniei s-ar putea contracta din nou, după ce în trimestrul II a înregistrat un recul de 0,1% al produsului intern brut. Bundesbank atrage acum atenția că o recesiune, e drept, tehnică  -  adică două trimestre de scădere a PIB-ului consecutive s-ar putea produce. 

Dincolo de cifre, voci din Germania vorbesc de o schimbare a politicilor economice, în scop preventiv. "Cea mai mare problemă este incertitudinea, inclusiv cea provocată de războiul comercial dintre SUA şi China" – spune ministrul de Finanțe, care dă însă asigurări că țara sa are puterea de a face față unor eventuale crize economice viitoare. Un buffer, respectiv fonduri de 50 de miliarde de euro pentru cheluieli suplimentare ar urma să fie alocat, iar Germania ar putea emite noi obligațiuni, adică s-ar putea împrumuta, pentru a putea da disciplina bugetară de fier la schimb cu investiții care să-i aducă plus valoare.