Poate rivaliza gazul românesc cu cel rusesc în Europa? ”Am avea gaz cam pentru un an și ceva”

iohann_trump.jpg

Președintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de omologul său american Donald Trump
Președintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de omologul său american Donald Trump
Sursa imaginii: 
Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a abordat o arie largă de subiecte în cadrul vizitei sale în SUA, unde a fost primit de omologul său, Donald Trump. Chestiunea energiei a fost cap de afiș, iar cei doi șefi de stat au semnat un document comun în care vorbesc despre gazele naturale ale României care ar avea potențialul ”de a întări securitatea energetică a Europei”. RFI l-a întrebat pe expertul în energie Ionuț Purica ce rol poate juca gazul românesc pe piața europeană.

Declarația comună semnată de președintele Klaus Iohannis și de omologul său american Donald Trump transmite că securitatea energetică este securitate națională. Cei doi șefi de stat subliniază opoziția față de proiectul Nord Stream 2 care îi face pe aliații SUA dependenți energetic față de Rusia. Nord Stream 2 este o conductă inițiată de Rusia și Germania care ar duce gazele naturale ale Gazprom către Europa Occidentală, sporind astfel dependența de Rusia.

În aceste condiții, se arată în declarația comună, "resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări".

Așadar, poate fi România o alternativă la gazele rusești pentru Europa?

În interviul acordat RFI, expertul în energie Ionuț Purica spune că nu și explică de ce.

”România nu poate deveni un actor major pe piața gazelor din Europa din simplul motiv că nu are rezerve suficiente de gaze”, afirmă Purica.

Expertul spune că ”România are aproximativ 600 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în Marea Neagră, din care exploatabili vreo 84 de miliarde. Piața anuală a Europei este de circa 60 de milirde de metri cubi. Așadar, în acest moment am avea gaze pentru Europa, dacă nu am păstra nimic pentru noi, pentru un an și ceva”.

Ionuț Purica mai declară că ”România poate juca totuși un rol regional pe piața gazelor în Europa. Putem de gaze către Ucraina sau către țările din zonă: Ungaria, Bulgaria etc. În acest fel, am putea ușura povara importării gazelor din Rusia”.

Ascultă interviul integral:

 
Expertul în energie Ionuț Purica, despre gazele României din Marea Neagră