Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua „libertății fiscale” sau cât lucrăm pentru stat și cât pentru noi

euro-1353420_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
https://pixabay.com

Institutul economic Molinari a publicat deja tradiționalul studiu cunoscut pentru că arată așa-numita zi a „libertății fiscale”.

Desigur, denumirea neoficială a analizei economice conține și o găselniță de marketing. Dar, dincolo de ideea interesantă, studiul are o bună bază de analiză a raportului dintre taxe, impozite și contribuții plătite de contribuabil în raport de salariul încasat. Ziua libertății fiscale își propune să calculeze numărul de zile lucrate într-un an de un angajat cu salariu mediu pentru a-și plăti taxele și impozitele către stat. Este desigur, o convenție, pentru că în mod practic, salariații își achită impozitele și taxele pe tot parcursul anului. Metoda are două mari calități poate fi înțeleasă mai ușor de publicul larg și oferă o bază comparativă între statele Uniunii Europene.

De altfel, analiza Institutului Molinari chiar realizează acest lucru, calculează ziua libertății fiscale pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Metodologia prin care se calculează ziua libertății fiscale este destul de simplă: se adună contribuțiile sociale cu impozitul pe venit și cu TVA și se împart la salariul brut. Rezultă o cifră care raportată la cele 365 zile dintr-un an oferă posibilitatea calculării zilei libertății fiscale. După cum se poate vedea metoda de calcul are în vedere doi parametri importanți: nivelul taxelor, al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, pe de o parte, și, pe de altă parte, nivelul salariului brut.

După cum este logic, libertatea fiscală depinde de doi factori: mărimea taxelor și impozitelor și nivelul veniturilor. În statele Uniunii Europene taxele, impozitele și contribuțiile au valori diferite, la fel ca salariile. În această situație, calcularea zilei libertății fiscale este un mod de a avea o imagine la nivel european a raportului dintre mărimea taxelor și impozitelor plătite la bugetul de stat și nivelul salariilor. România este sub media europeană aflându-se pe locul 17, ziua libertății fiscale fiind 19 iunie. Primele trei state europene sunt Cipru, cu 8 aprilie, Malta, 17 aprilie și Irlanda 26 aprilie. Cele trei state din Uniunea Europeană pentru care ziua libertății fiscale este cea mai defavorizată pentru contribuabili sunt Belgia, 15 iulie, Franța și Austria, 19 iulie. Ceea ce înseamnă că raportul cel mai favorabil dintre taxe și salarii este în Cipru și Malta, iar cel mai defavorabil în Franța și Austria. Dar, studiul aduce și câteva date în plus. Astfel, există un clasament al statelor europene, în funcție de cât trebuie să plătească un angajator pentru a-i oferi un euro din salariu unui angajat.

Din acest punct de vedere, România este într-o poziție care arată o impozitare a muncii destul de ridicată. Pe primul loc este Franța, unde pentru un euro salariu se plătesc de către angajatori 2,16 euro, Austria este pe locul doi, cu 2,05 euro, urmată de Belgia cu 2,01 euro. Abia după Belgia apare Germania, cea mai mare economie europeană, cu 1,96 euro. Interesant este că după Germania, apare Grecia, o țară care abia a ieșit din criză, dar care a trebuit să urce taxele și impozitele. Iar acest lucru se vede în ierarhiile care analizează nivelul taxării muncii. România are al 11-lea cel mai mare cost al muncii cu 1,75 euro plătiți pentru un euro la salariu. Cea mai redusă taxare o au Cipru, 1,22 euro, Malta, 1,30 euro, Irlanda, 1,35 euro și, interesant, Marea Britanie, 1,44 euro.

Nu trebuie să uităm că, în ultimii ani, România a făcut schimbări mari. Au scăzut taxele și impozitele, au fost trecute contribuțiile de la angajator la angajat, au crescut salariile. Cu toate acestea, progresele în clasamentul european al zilei „libertății fiscale” sunt modeste.