Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vestea bună: deficitul bugetar în scădere ușoară; vestea rea: conjunctural

deficit.jpg

Image source: 
pixabay.com

Situația bugetului pe primele șapte luni ale anului ne oferă un relativ paradox. Surpriza mare este că deficitul bugetar pe primele șapte luni a scăzut în comparație cu deficitul la jumătatea anului. Adică, în valoare nominală deficitul pe primele șase luni a fost de 19,9 miliarde lei, în timp ce pentru perioada ianuarie-iulie, valoarea deficitului a ajuns la 18,1 miliarde lei. Este o scădere și în termeni procentuali: de la 1,94% din PIB, la 1,76% din PIB.

Pare a fi un semnal bun, de echilibrare a bugetului. Dar este doar o chestiune conjuncturală. Iată dovada. Să privim datele anului trecut. Pe primele șase luni, deficitul nominal era de 14,9 miliarde lei, iar la șapte luni ajungea la 11,9 miliarde lei. Deci, o reducere de deficit bugetar.

Să mergem la evoluția din anul 2017. Pe primele șase luni, cifra deficitului era de 6,2 miliarde lei, iar la șapte luni a scăzut la 5,1 miliarde lei.

Câteva concluzii ce reies din datele bugetare. În primul rând, luna iulie este specială. Avem în ultimii trei ani o scădere de moment a deficitului bugetar. În anii trecuți, după ușorul recul din iulie, deficitul s-a întors pe creștere. Și așa a continuat. Probabil că anul acesta fenomenul se va repeta, adică începând cu luna august deficitul va urca din nou.

În al doilea rând, sunt relevante valorile nominale ale deficitelor bugetare. Să le luăm drept exemplificare pe cele la șapte luni. În 2017, 5,1 miliarde lei, în anul 2018, 11,9 miliarde lei, iar anul acesta, 18,1 miliarde lei. Ce diferență de nivel! Ce creștere neverosimilă a avut deficitul bugetar în numai doi ani, de la 5,1 la 18,1 miliarde lei. Mai mult de trei ori și ne mai mirăm că statul se împrumută atât de mult.

În al treilea rând, există o explicație pentru care deficitul scade în luna iulie și anume aceea că multe mari companii plătesc trimestrial impozitele și taxele către buget. Ba chiar, luna iulie este un vârf de plată pentru companiile care efectuează plata trimestrială a impozitului pe venit, impozitului pe profit și a TVA. Așadar, o posibilă explicație a reducerii deficitului bugetar în iulie este regula de plată a impozitelor și taxelor.

În ceea ce privește celelalte date bugetare nu sunt mari surprize. În sensul că salariile bugetare își păstrează ritmul debordant de creștere, cu 21,5%, față de anul trecut. Așa ne putem explica, măcar parțial, și saltul încasărilor din contribuții de asigurări care au urcat cu 16,6%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, cheltuielile cu pensiile au urcat cu 11% și vor mai crește în această toamnă când este programată creșterea pensiilor. Cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut cu 14 procente, iar cele cu investițiile au urcat surpinzător cu 23%. Suprinzător, prin prisma faptului că rezultatele concrete sunt greu de observat.

La venituri, există câteva evoluții spectaculoase. Cresc încasările, față de anul trecut, din impozitul pe profit, 16%, din impozitul pe venit, plus 27% și din TVA, plus 12%. Posibile explicații sunt legate de plata trimestrială a taxelor, dar nu sunt suficiente. Salturile importante față de anul trecut, arată că ne aflăm în fața a două scenarii: ori, companiile au avut rezultate economice mult mai bune decât anul trecut, ori, fiscul a fost mai eficient și a reușit să colecteze mai mulți bani la buget. În orice caz, va fi interesant de văzut dacă și în lunile următoare încasările bugetare la aceste capitole vor păstra ritmul creșterii.

Scăderea deficitului bugetar pe primele șapte luni ale anului este, în mod normal, conjuncturală. Istoricul bugetar recent și evoluția economiei ne arată că ultimele luni ale anului vor fi complicate.