Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la 1 septembrie, pensii mai mari

pensii.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Punctul de pensie se majorează începând de duminică, 1 septembrie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, pentru agentia Mediafax, că de la 1 septembrie vor fi majorate cinci milioane de pensii, prin creşterea punctului de pensie la 1.265 de lei. Procentual, spune Budăi, creşterea pe care o vor avea pensionarii pe talon va fi de aproximativ 15%.

„Practic, de la data de 1 septembrie, toate cele 5 milioane de pensii care sunt bazate pe contributivitate se majorează în funcţie de valoarea punctului de pensie, şi anume de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

Ministrul spune că de creșteri vor beneficia și pensionarii care încasează indemnizație socială. Potrivit ministrului, pensia minima crește de la 640 de lei la 704 lei.

Ministrul dă asigurări că există bani la buget pentru această creştere. Plăţile se vor face şi nu vom avea sincope până la sfârşitul anului” precizează Marius Budăi.

Pe de altă parte, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara recent într-un interviu pentru Mediafax, că s-a ajuns la situația în care bugetul României are o gaură de nu mai puțin de 9 miliarde de lei.
"A fost problema bugetului care a fost discutat, ca să constatăm acum în august că bugetul are acum o gaură de 9 miliarde de lei. Măsurile luate la rectificare nu vindecă bugetul. Problemele rămân", a declarat Tăriceanu.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică, la Mamaia, că legea pensiilor aduce provocări din punct de vedere financiar pentru Guvern întrucât „nu este o lege pe care oricine își dorește s-o pună în practică”. 

 „În anul următor, evoluția punctului de pensie prin noua lege a pensiilor este extrem de ambițioasă. Am avut discuții repetate cu doamna premier, cu Teodorovici, cu domnul ministru Fifor și ne spuneam că nu este o lege ușor de pus în practică, nu este o lege pe care oricine să si-o dorească s-o pună în practică. Este o lege care, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări, o lege care din punct de vedere al punerii în practică sigură cu calcule, cu tot ce înseamnă sistem informatic e o lege o mare provocare pentru acest guvern. (...) Nu ne lăudăm cu aceste cifre, doar le prezentăm și cu modestie spunem că încă mai avem multe de făcut pentru dumneaoastră”, a declarat ministrul Muncii la Constanța.

Între măsurile care intră în vigoare de la 1 septembrie se numără și reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor: „Am spus ca pensiile mici, de până la 2000 lei nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar cele peste 2000 să le diminuăm de al 16% la 10%. Sunt măsuri complementare care, pe lângă creșterea valorii punctului de pensie ne gândim să aducă un zâmbet pe chipul dumneavoastră”, a mai explicat ministrul.

Acesta a răspuns și afirmațiilor potrivit cărora inflația creează dificultăți pensionarilor, chiar dacă pensiile vor crește.

„S-a spus foarte mult că inflația mănâncă aceste creșteri de pensii și salarii. Toate datele prezentate sunt ale INS sau ale Eurostat. Creșterea pensiei medii a fost de 29,4%. Într-adevăr, indicele prețului de consum a crescut cu 8,9%. A rămas o creștere reală de 18,8%. Repet, nu e suficient, mai avem foarte mult de lucru, acesta este adevărul”, a mai spus ministrul.