Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Argentina, în colaps: Țara se îndreaptă spre intrarea în incapacitate de plată

arg.jpg

Image source: 
pixabay.com

Guvernul argentinian impune un control strict asupra valutei, într-o încercare disperată de a apăra moneda națională, aflată în cădere liberă (pesos-ul s-a devalorizat cu 26% numai luna trecută). Argentina încearcă, la pachet, să-și amâne facturile către creditorii internaționali, în condițiile în care are de plătit pe termen scurt și mediu 100 de miliarde de dolari.

 

Țara va intra în incapacitate de plată și va continua astfel tradiția nefastă în acest domeniu. Nicio măsură nu poate stopa prăbușirea, iar consecințele sociale și economice vor fi devastatoare, explică, la RFI,  analistul economic Aurelian Dochia:

Aurelian Dochia: În situația în care este Argentina, este foarte probabil că se va repeta istoria. În ultima perioadă Argentina a avut vreo 9 episoade de încetare de plăți. A avut foarte multe disputre cu creditorii internaționali, dispute care uneori au durat chiar și un deceniu după eveniment. Toate aceste evenimente sunt foarte împovărătoare pentru o economie cum este cea a a Argentinei. Creează mari incertitudini și riscuri, atât pentru investitorii străini, care nu îndrăznesc să se mai îndrepte către această țară în proiectele lor de investiții, cât și pentru investitorii naționali. Până la urmă, economia unei asemenea țări suferă integral, de sus până jos. Este un fenomen devastator pentru o economie.

Reporter: Disperat, guvernul intervine și după o cădere de 26% a monedei naționale introduce un control al valutei. Ce poate să facă această măsură? Îți mai prelungește agonia sau te poate salva cumva?

A.D: Nu te poate salva. Până la urmă, va trebui să încerce o negociere cu creditorii internaționali și să vadă dacă se poate găsi o soluție de rescadențare a datoriilor, de renunțare la o parte din aceste datorii. De multe ori un rol important îl pot juca instituțiile financiare internaționale. FMI este în prima linie  a celor care ar putea să joace un rol în negocierea unei soluții.

Rep: Foare mulți dintre argentinieni văd în FMI un pericol uriaș. În trecut, foarte multe măsuri impuse de Fondul Monetar Internațional au afectat foarte puternic dezvoltarea ulterioară a Argentinei. Acum este un acord în desfășurare de 57 de miliarde de dolari. 

A.D: Da.

Rep: Cum ar trebui, concret, să gestioneze acest moment FMI? Să fie indulgent sau să impună și mai multă austeritate, control și disciplină?

A.D: Cred că FMI nu are prea multă flexibilitate. Până la urmă, FMI reflectă poziția statelor membre. Este puțin probabil  ca statele membre să voteze în favoarea unei soluții în care Argentina să fie iertată de orice fel de obligații și să i se ofere o soluție financiară fără condiții.

Rep: Ce ar putea urma după intrarea în incapacitate de plată? Ați spus că acesta este cel mai probabil scenariu.

A.D: Încetează plățile care vin la scadență. Ele vor veni în trepte, o dată la câteva luni. Lucrurile se vor amplifica. Tensiunile vor crește, inclusiv în interiorul Argentinei. De obicei, există mișcări sociale foarte puternice în astfel de momente. Argentina a mai trecut prin astfel de momente în care populația s-a ridicat pur și simplu revoltată. Apar procese cu creditorii internaționali care au finanțat datoria externă a Argentinei, procese care pot să dureze perioade lungi de timp. Sunt unii creditori care sunt dispuși să ajungă la o soluție negociată, dar alții sunt mai fermi și cer plata integrală a datoriei. Fiindcă vorbeam de Fondul Monetar Internațional, chiar și pentru acesta este foarte dificil să intervină în condițiile unei țări care se confruntă cu o încetare de plăți, care este falimentară. Există reguli la nivelul Fondului care interzic împrumutarea unei astfel de țări. 

Rep: Agențiile de rating, cele americane, care de multe ori sunt acuzate că nu sunt întotdeauna cele mai transparente în criteriile după care fac evaluările, s-au grăbit să arunce Argentina în categoria junk. Nu există, cumva, o responsabilitate față de un stat a cărui intrare în incapacitate de plată ar avea atâtea consecințe? Nu poartă și aceste agenții o responsabilitate, un pic peste cifrele seci și deciziile matematic luate?

A.D: Agențiile de rating poartă o dublă responsabilitate. În primul rând au responsabilitate față de investitorii care se orientează după ratingutile pe care le produc aceste agenții. O agenție nu poate să își permită să modifice ratingurile și să le facă mai favorabile pentru o țară pentru că în felul acesta și-ar trăda clienții principali, care sunt investitorii. Oricum, într-o asemenea situație, o agenție de rating poate fi acuzată că trădează fie interesele unei țări, fie interesele investitorilor care îi folosesc ratingurile.