Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul lui Dragnea pentru agricultori, aproape de adoptare. Ce spun fermierii?

ferme.jpg

Image source: 
pixabay.com

Cota de TVA pentru anumite produse folosite în producția agricolă (de la îngrășământ la pesticide) ar putea să scadă de la 9% la 5%, începând de la 1 ianuarie. Proiectul inițiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, dar susținut inclusiv de Opoziție, a primit undă verde în comsia de buget finanțe a Camerei Deputaților și merge la vot în plen.

Este un ajutor așteptat de agricultori. Decalajul față de ce primesc fermierii români și cei din alte state concurente este însă, în continuare, mare, reacționază la RFI Constantin Bazon, de la LAPAR, liga producătorilor agricoli: 

Constantin Bazon: Noi am acceptat taxarea inversă la produsele agricole. Considerăm că un TVA mai mic la toate bunurile pe care le folosim ca input-uri în agricultură ar ajuta enorm de mult fermierii. De fiecare dată noi avem de încasat TVA-ul de la buget, pentru că noi vindem toate produsele fără TVA și de foarte multe ori se prelungește perioada de rambursare a TVA-ului, chiar și la 5 - 6 luni. În această situație considerăm că fermierii creditează bugetul de stat. Sunt perioade din an în care nu sunt decât cheltuieli și nu avem vânzări și nu dispunem de fondurile necesare pentru a accepta o întârziere atât de mare de rambursare a TVA-ului.

Reporter: În aceste condiții, ce șanse are micul fermier? Un fermier mai avut, un fermier mare, poate că își permite să mai aștepte banii, dar o afacere mică ce șanse are în România?

C.B: Nici fermierul mare nu poate. Fermierul, cu cât e mai mare, cu atât are o linie de creditare mai mare. Fie că e fermier mic, fie că e fermier mare, impactul este același și pentru ăla mic și pentru ăla mare. La dimensiunea pe care o are, e tot atât de greu de suportat rambursarea asta. Dacă rambursarea s-ar face operativ, în baza declarației pe care fiecare fermier, fie el mare, mijlociu sau mic, o face, dacă măcar lunar s-ar rambursa TVA-ul nu ar fi nicio problemă la 9%. În condițiile în care s-ar reduce TVA-ul la 5% ar fi o sarcină mai ușor de suportat. 

Rep: În România agricultura este mereu invocată ca o ramură capabilă să asigure creștere economică, un motor economic. Cum arată din punctul de vedere al facilităților de care beneficiază agricultorii români competiția cu omologii lor din alte state? Mă gândesc în primul rând la Polonia.

C.B: Mai avem mult de recuperat ca să ajungem la nivelul de susținere al unor state din Europa. Dar, având în vedere că am aderat în 2007 și beneficiem de subvenții din 2007 până acum, sperăm ca în perioada anilor următori să ajungem măcar la nivelul mediu de susținere, referindu-mă la prețul mediu pe suprafață. Deocamdată, din cei 27, cred că suntem al treilea din coadă ca susținere ca plăți pe suprafață.  

Rep: Mai e vreo măsură pentru care ați insistat și deocamdată nu ați primit ce doreați? Mai e vreo interveție pe care o considerați urgentă a fi necesară din parte statului?

C.B: Dacă e să mă întrebați așa, mă gândesc la o strategie națională pentru PNDL-ul următor din 2021 în baza căreia PNDL-ul 2021 – 2027 să fie axat, în general, pe acces la mijloace tehnologic necesare pentru executarea lucrărilor și nu pe o risipă a banilor pe o groază de măsuri și sub-măsuri, așa cum a fost în PNDL 2014-2021, în care s-au dispersat banii la 81 de măsuri și sub-măsuri, unele care nu au nicio eficiență în producția agricolă. Sperăm că pentru PNDL-ul următor să fie. Sunt măsuri de mare interes pentru fermieri la care s-au depus proiecte și de patru ori mai mult decât alocarea. Acolo trebuie să se orienteze guvernanții noștri și să aloce bani unde este interes pentru dotare cu mijloace de producție.