Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Grindeanu: România riscă să piardă miliarde dacă Guvernul nu transpune în legislație memorandumul cu SUA privind 5G

România riscă să piardă 2 miliarde de lei de la bugetul național dacă Guvernul nu va transpune în legislație memorandumul încheiat cu SUA pe tema tehnologiei 5G, a avertizat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, în cadrul unei dezbateri organizate la Cluj. 

Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Sorin Grindeanu, a declarat la Cluj că a cerut oficial Guvernului Dăncilă să transpună în legislația românească memorandumul încheiat cu SUA pentru implementarea tehnologiei 5G. Sorin Grindeanu spune că până acum nu a primit niciun răspuns din partea Guvernului.

Dar cu ce afectează România aceast demers administrativ?

Sorin Grindeanu declară că fără transpunerea documentului în legislația românească, fie și printr-o ordonanță de urgență, ANCOM nu poate organiza anul acesta licitația pentru 5G. Acest lucru ar însemna un minus de 2 miliarde la bugetul național. Grindeanu spune că marile companii de telecomunicații nu își pot face bugetele și ofertele fără a avea toate informațiile cu privire la această licitație.

Potrivit președintelui ANCOM, perioada de consultare publică s-a încheiat, dar organizarea licitației propriu-zise pentru 5G este legată și acest memorandum. Sorin Grindeanu a precizat că a trimis adrese și la Administrația Prezidențială, în atenția CSAT, nu doar la Guvern, prin care a solicitat adoptarea unor acte normative pentru implementarea memorandumului, dar nu a primit răspuns. România și SUA, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat la Washington, la finalul lunii august, o înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Cele două state se angajează prin acest memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.

Memorandumul semnat de guvernele american și român vorbește despre ”Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state”. Documentul a fost semnat în plină controversă privind implicarea Huawei în operațiuni de spionaj ale statului chinez. Potrivit textului memorandumului, este necesară ”evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G”.

Documentul vorbește despre verificarea dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat, dacă are o structură a acționariatului transparentă și dacă are o istorie de comportament corporatist etic și este ”supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”. 

Sorin Grindeanu a ținut să precizeze la conferința susținută de ANCOM la Cluj despre tehnologia 5G ca vector al progresului, că dacă România nu reușește să reglementeze urgent acest domeniu, cel mai probabil, licitația va fi amânată pe anul viitor.

 
Ascultă AICI corespondența de la Cluj-Napoca