Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea lui Țiriac, lumea lui Dines

uipath.jpg

Daniel Dines, fondatorul unei companii de tehnologie ar putea să aibă o avere mai mare decât Ion Țiriac.
Daniel Dines, fondatorul unei companii de tehnologie ar putea să aibă o avere mai mare decât Ion Țiriac.
Sursa imaginii: 
Forbes

Un român apare pe coperta revistei Forbes. Este un fapt rar, aproape unic. Dar care s-a întâmplat în aceste zile. Este vorba despre Daniel Dines, fondatorul companiei UiPath, o firmă de tehnologie. De Dines s-a auzit în urmă cu câțiva ani, atunci când compania pe care a înființat-o a devenit un unicorn, adică a ajuns la valoarea de un miliard de dolari.

Între timp, compania a ajuns la șapte miliarde de dolari, la o evaluare făcută în luna aprilie. Daniel Dines detine 20% din firmă, de unde rezultă că averea românului este de 1,4 miliarde de dolari.

S-a făcut imediat comparația cu Ion Țiriac, care este sau a fost până acum cel mai bogat român. Mai întâi trebuie să explicăm felul în care s-a făcut evaluarea companiei UiPath.

Multe firme de tehnologie apelează la obținerea de finanțări de pe piața internațională, nu de pe burse. La aceste finanțări participă o serie de investitori familiarizați cu astfel de procedee, care însă își bazează decizia de a-și plasa banii pe o evaluare a companiei. Această evaluare a dus firma la șapte miliarde de dolari.

Așadar, valoarea companiei nu are girul unei cotări pe bursă, dar este validată de atragerea unor sume, deloc mici, de la investitori specializați. În această ecuație, trebuie să ținem cont și de context. Adică, de faptul că lumea întreagă este acum înnebunită după companii de tehnologie, după idei de aplicații tehnologice și datorită acestei mode există tendința de a supraevalua astfel de firme. Adică, de a plasa mai mulți bani în ele decât fac.

Să adăugăm și un tip de volatilitate care poate caracteriza aceste companii noi, în sensul că ele pot fi astăzi bine evaluate, dar mâine, prin apariția unei noi firme cu același profil, dar mai promițătoare, să valoreze mult mai puțin. Nu este neapărat necesar ca acest proces să se întâmple cu firma fondată de Daniel Dines, dar situația devalorizării bruște a unei companii de tehnologie nu poate fi exclusă. Mai ales că poate interveni și în cazul în care proiectele pe care și le-a asumat firma nu sunt duse până la capăt sau nu au succesul scontat.

Până una alta, se face comparația între Dines și Țiriac. O comparație, să recunoaștem, cât se poate de interesantă. De ce? Pentru că reprezintă lumi cu totul diferite. Ion Țiriac este din vechea clasă de oameni de afaceri. Veșnic pragmatic, veșnic alunecând printre businessuri, totdeauna dispus la compromisuri mai mici sau mai mari cu oamenii puterii. Țiriac a fost mai degrabă un broker care a știut să tranzacționeze afaceri și putere, decât un constructor de businessuri în adevăratul sens al cuvântului. Ion Țiriac s-a lansat în afaceri în România devenind partener cu mari companii, în special germane, cărora le-a deschis această piață.

Afacerile lui Țiriac au fost cât se poate de clasice. Bănci, asigurări, vânzări auto și apoi imobiliare și managament sportiv. În schimb, Daniel Dines este antreprenorul noii economii. Înființează o companie, un start-up, care crește disruptiv, adică foarte mult într-un timp foarte scurt. Dines nu este singurul întreprinzător român de succes din domeniul tehnologiei. Sunt și alte exemple, precum Florin Talpeș sau Andrei Pitiș. Dar niciunul dintre ei nu a reușit să aibă o firmă care să fie evaluată la șapte miliarde de dolari. Cert este că Țiriac și Dines sunt din lumi de business diferite.

Trebuie să recunosc că multă vreme nu am înțeles cu ce se ocupă firma lui Daniel Dines. Explicațiile erau atât de criptate, aproape la fel ca un cod de programare. Acum, lucrurile sunt ceva mai clare. Compania automatizează procesele roboților. Sper să nu greșesc. Forbes îl numește pe Daniel Dines „șeful boților”. În fine, așa se întâmplă cu noile tehnologii.

Concluzia este simplă. Cel mai bun lucru care se poate întâmpla în cazul Dines este că poate fi un imbold pentru tinerii români care inovează să spere că vor ajunge la acest nivel. Nu ne rămâne decât să credem că în garajele sau în micile garsoniere din România lucrează chiar acum viitorii multimiliardari.

 
Lumea lui Țiriac, lumea lui Dines