Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisoare, pentru neplata taxelor. Cine sunt vizați: angajații sau patronii?

teo.jpg

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și premierul Viorica Dăncilă
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și premierul Viorica Dăncilă
Sursa imaginii: 
Facebook

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a depus la Senat un proiect de lege prin care propune pedepse cu închisoarea pentru rău-platnicii de impozite sau taxe. Din textul legii nu reiese însă foarte clar cum ar urma să se aplice noile prevederi și cine sunt cei vizați de măsură: angajații sau angajatorii. Consultantul fiscal Emilian Duca a explicat, pentru RFI, care sunt implicațiile legii propuse de ministrul Teodorovici.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea pedepse cu închisoarea pentru neplata la timp a impozitelor sau contribuțiilor sociale la stat. Proiectul de lege depus la Senat de către ministru prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru neplata la timp a mai multor tipuri de impozit. Printre acestea: „impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe venitul din salarii şi asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din arendă, pe veniturile sub formă de dobânzi saude dividende, impozitul pentru veniturile din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, impozitul pe veniturile din pensii, contribuţia de asigurări sociale și contribuţia de asigurări sociale de sănătate”.

”Important de menționat, în primul rând, e faptul că sancțiunile îi vizează pe angajatori, nu pe angajați”, explică la RFI consultantul fiscal Emilian Duca. Ascultă:Pe de altă parte, mai spune Emilian Duca, ”astfel de măsuri drastice față de rău-platnicii de impozite sau contribuții sociale au mai existat. De fiecare dată, fără efecte benefice asupra bugetului de stat”.

”Nu mai avem nevoie de măsuri haotice sau care să îmbunătățească imaginea de moment a Guvernului”, spune Emilian Duca, ci de măsuri eficiente, precum ”intrarea în insolvență a companiilor cu probleme și restructurări de personal”. Ascultă:Consultantul fiscal Emilian Duca mai afirmă că, având în vedere măsurile luate, politica fiscală a Guvernului Dăncilă este haotică, cu decizii care se bat cap în cap și sunt lipsite de coerență.

Ascultă interviul integral:

 
Consultantul fiscal Emilian Duca, despre propunerea lui Eugen Teodorovici