Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fals inginer, caut post de conducere la companie de stat

diploma-de-inginer-a-directorului-transelectrica.jpeg

Președintele Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, și-a falsificat CV-ul, unde susține că a absolvit Politehnica, a dezvăluit săptămâna aceasta edupedu.ro.
Președintele Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, și-a falsificat CV-ul, unde susține că a absolvit Politehnica, a dezvăluit săptămâna aceasta edupedu.ro.
Image source: 
edupedu.ro

Ceea ce s-a întâmplat la Transelectrica este pe jumătate comic și pe jumătate dramatic. Este vorba despre dezvăluirea că președintele Directoratului companiei nu era absolvent de studii superioare.

Povestea pe scurt este următoarea. La începutul acestei săptămâni, informații de presă arătau că directorul Transelectrica, un anume domn Marius Carașol nu a absolvit Universitatea Politehnică București, în ciuda CV-ului și a diplomei. Totul a culminat cu informația prezentată de un site specializat pe teme de educație, care a arătat că surse oficiale din Institutul Politehnic București au declarat că persoana respectivă a fost student al unei facultăți, dar nu și-a finalizat studiile. Situația era tot mai limpede. Directorul Transelectrica nu era absolvent de facultate.

În aceste condiții, Consiliul de Supraveghere al companiei s-a sesizat și i-a cerut directorului să prezinte actele originale de studii. Până aici a fost. Omul și-a luat tălpășița și dus a fost!

Să fie clar. Transelectrica nu este o companie oarecare. Transelectrica operează sistemul național de energie electrică, este firma care echilibrează sistemul energetic și este cotată la Bursa de valori de la București.

Trebuie spus că tot scandalul legat de diploma de inginer a fostului director general, nu a avut niciun impact asupra cotațiilor bursiere, ba, dimpotrivă, ieri prețul acțiunilor a crescut. Vă imaginați ce s-ar fi întâmplat cu prețul acțiunilor unei companii similare din Statele Unite, dacă ar fi trecut printr-o situație de tip Transelectrica? Probabil că prețul acțiunilor ar fi scăzut destul de abrupt. La Transelectrica nu a fost cazul.

Tot ieri, Marius Carașol a fost revocat din funcție, iar scandalul diplomei false s-a încheiat. Cel puțin, deocamdată. Totuși, câteva concluzii merită trase. În primul rând, trebuie să ne întrebăm cum a fost posibil acest lucru? Ca un fals inginer să acceadă până la cea mai înaltă funcție executivă de la una din cele mai mari companii românești. Răspunsul este destul de simplu: pe baza influenței de partid. Atunci când a venit decizia de la partid, via Ministerul Economiei, nimeni din companie nu s-a mai gândit să o pună la îndoială sau să verifice actele de studii ale noului șef. Probabil că salariații din Departamentul de Resurse Umane nici nu s-au mai gândit să ceară un dosar de studii noului director al companiei sau dacă l-au cerut nu au mai îndrăznit să îl și verfice. Partidul și ministerul au decis, așa să se facă!

Este foarte interesant că legea cere ca numirea în funcții de conducere la companiile de stat să se facă pe baza Ordonanței 109, cea referitoare la aplicarea principiilor guvernanței corporative. Adică, un expert independent să facă un proces de selecție a candidaților la funcțiile de conducere ale companiei. Cazul diplomei false de la Translectrica ne arată că degeaba companiile de stat au o conducere duală, adică un Consiliu de Supraveghere și directoratul, care îndeplinește funcțiile executive. Degeaba firmele de stat sunt obligate să aplice selecția candidaților pentru managementul profesionist al companiei. Situația se rezolvă mult mai simplu: omul sau oamenii partidului ocupă funcțiile în companie.

Scandalul diplomei false ne arată că managementul profesionist și structura duală sunt doar de fațadă. De fapt, companiile de stat sunt conduse de oamenii de partid, uneori fără ca aceștia să își fi terminat studiile.

Societatea românească a trecut prin mai multe scandaluri: cele de plagiat, cele ale falșilor medici care operau fără să aibă studii de specialitate și am ajuns la manageri ai companiilor de stat care conduc pe baza diplomelor false.

Companiile de stat au performanțe economice tot mai modeste. Un studiu realizat de Ministerul Finanțelor arată că firmele de stat au avut, anul trecut, rezultate economice mai slabe decât cu un an în urmă și au fost tot mai decapitalizate. Aici este marea problemă. Un director de la Transelectrica fără diplomă universitară nu este decât picătura care a umplut paharul.