Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai veche firmă de turism, Thomas Cook, a ajuns „la mâna” justiției britanice și a acționarilor chinezi

tcga_logo_2013.png

Cea mai veche companie de turism din lume a ajuns in pragul falimentului. Datoriile firmei sunt estimate la 1,9 miliarde lire
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Thomas Cook, cea mai veche agenție de turism din lume, a fost la sfârșitul săptămânii trecute sub presiune. Creditorii companiei au avut o primă întâlnire cu managementul pentru a analiza planul de restructurare al firmei.

Conform calculelor Bloomberg, datoriile companiei, la sfârșitul lunii martie, erau de 1,9 miliarde de lire sterline. Planul de restructurare al companiei turistice prevede o conversie a datoriilor în acțiuni, în așa fel încât fondul de investiții Fosun să preia 75% din tour-operator și 25% din compania aeriană, aducând însă 450 milioane de lire sterline „de acasă”, iar ceilalți creditori vor controla în proporție de 75% compania aeriană.

În același timp, un reprezentant al guvernului britanic a anunțat că statul nu se va implica într-un eventual faliment al companiei și că nu se pune problema utilizării banilor contribuabililor, dacă nu există un interes strategic. Iar Thomas Cook nu este, orice s-ar spune, vreo importantă bancă britanică. În pofida faptului că și afacerea Thomas Cook presupune foarte mulți clienți. De exemplu, în acest moment, în lume sunt aproximativ 150.000 de turiști britanici care au apelat la serviciile agenției. Totodată, reprezentanții guvernului britanic au declarat că este posibil să se implice, dacă va fi cazul, în repatrierea unor turiști blocați în lume. În total, agențiile de presă străine estimează că Thomas Cook are acum 600.000 de turiști, în întrega lume.

În ultimii 10 ani, companii turistice precum Thomas Cook sau firma germană TUI au prosperat. Numai că, recent, concurența a devenit tot mai acerbă. Pe de o parte, cu liniile aeriene low-cost, iar, pe de altă parte, rezervările online „au mușcat” tot mai mult din cota de piață a companiilor de turism tradiționale.

Este clar că Thomas Cook s-a întins mai mult decât îi este plapuma. Altfel, nu se explică datoriile foarte mari (obligațiuni și credite) pe care le are de rambursat. Acțiunile companiei de turism s-au prăbușit la sfârșitul săptâmânii trecute, cu 23%, după ce a apărut anunțul că pentru a se salva, Thomas Cook mai are nevoie de o finanțare de 200 milioane de lire sterline, pentru a putea plăti serviciile turistice derulate în această vară, în afară de restructurarea de 900 milioane de lire convenită cu acționarul principal, fondul de investiții Fosun și cu creditorii.

Compania are o emisiune de obligațiuni de 750 milioane de euro care ajunge la scadență în anul 2022, iar firma s-a pus, la începutul acestei luni, la adăpostul capitolului 15 privitor la protecția împotriva creditorilor.

Acționarul cu participația cea mai mare, dar nu majoritară, este fondul de investiții chinez Fosun, alături de care se află și alte fonduri de investiții. Thomas Cook este cea mai veche companie turistică, înființată de un tâmplar în anul 1841, firmă care are, în prezent, 21.000 de angajați în 16 țări din lume.

Afacerea Thomas Cook include trei linii de business: agenție de turism, o companie aeriană și unități de cazare. La jumătatea acestui an, analiștii estimau că o soluție pentru găsirea echilibrului financiar ar fi fost vânzarea companiei aeriene În luna mai, exista chiar o ofertă de la firma germană Lufthansa. Pe plan mondial, însă, există o piață aglomerată în ceea ce privește companiile aeriene. În același timp, vânzarea companiei aeriene ar fi slăbit firma, care nu ar mai fi putut să genereze pachete de călătorie comune, avantajoase ca preț.

Dar, acum, contează mai puțin trecutul. Momentul important va fi săptămâna aceasta, pe 27 septembrie a.c., când o instanță britanică va trebui să decidă asupra planului de restructurare. În funcție de hotărârea justiției, vom vedea dacă restructurarea firmei Thomas Cook se va complica și mai mult sau nu.

În ceea ce privește tentația de a compara falimentul unor agenții de turism din România cu restructurarea Thomas Cook, trebuie spus că există doar o legătură firavă. Situația turiștilor. În rest, cifrele și modelul de restructurare al companiei britanice sunt grăitoare.

 
Analistul economic Constantin Rudnițchi despre situația agenției de turism Thomas Cook