Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Domnule Ioan Nani, mai gândiți-vă!

ioan-nani-antibiotice-iasi.jpg

Managerul de la Antibiotice, Ioan Nani, a declarat pentru ZF următoarele: „Vrem ca până în anul 2025-2030 să ajungem la un salariu mediu de 1.500 euro net în companie, față de 750 euro, în prezent”.
Managerul de la Antibiotice, Ioan Nani, a declarat pentru ZF următoarele: „Vrem ca până în anul 2025-2030 să ajungem la un salariu mediu de 1.500 euro net în companie, față de 750 euro, în prezent”.

Nu știți cine este domnul Ioan Nani? Celor mai mulți dintre dumneavoastră probabil că nu le spune nimic acest nume. Dar cei din industria farmaceutică îl cunosc, fără îndoială, pe domnul Nani. Acesta este directorul general al companiei Antibiotice din Iași.

Ieri, managerul de la Antibiotice a declarat pentru Ziarul financiar următoarele: „Vrem ca până în anul 2025-2030 să ajungem la un salariu mediu de 1.500 euro net în companie, față de 750 euro, în prezent”.

Când vezi o astfel de declarație nu se poate să nu îți amintești de anul 2008 și afirmațiile politicienilor din acea vreme. Ministrul economiei și finanțelor de atunci, pe numele său Varujan Vosganian, spunea că românii vor avea, în anul 2020, salariul mediu de 2.000 de euro. Comisia de Prognoză îi ținea isonul punând pe piață o serie de prognoze care mai de care mai excepționale.

Premierul de atunci, pe numele său Călin Popescu Tăriceanu, creștea salariile bugetare și pensiile și totodată îi invita pe români să cumpere case în Statele Unite spunându-le că sunt ieftine.

Ce a ieșit după aceste declarații? Criza economică a intrat și în România, consumul s-a contractat, companiile au trecut la disponibilizări, creditele neperformante au început să apară, iar dezechilibrele statului au devenit extrem de mari. Apogeul a fost atins prin reducerea salariilor bugetare pe o perioadă limitată, contractarea unui împrumut de la Fondul Monetar Internațional și creșterea taxei pe valoarea adăugată. De toate estimările, prognozele și promisiunile din anul 2008 s-a ales praful.

Nu spun că anul 2020 va semâna cu anul 2009. Sau că planurile dlui Ioan Nani, managerul de la Antibiotice, de dublare a salariilor angajaților, vor avea aceeași soartă ca promisiunile politicienilor din urmă cu 11 ani.

Dar trebuie să spun că un manager nu trebuie să semene cu un politician. Adică, nu are voie să aibă aceeași atitudine, să devină populist. Angajații fabricii îl vor crede. Vor fi convinși că directorul lor le va dubla salariile în următorii șase ani ducându-le la o medie de 1.500 euro net. Drept urmare, mulți dintre salariații de la Antibiotice Iași se vor grăbi să deschidă ușile băncilor pentru a cere credite, mulți dintre ei vor aștepta tichete de vacanță, tichete de masă și vor duce în consum o parte imporatantă din veniturile de azi. Pentru că, peste șase-șapte ani, salariile se vor dubla și deci vor avea atunci suficienți bani pentru a economisi.

Un manager, spre deosebire de politicieni, este prudent. Ceea ce i s-ar recomanda și directorului general de la Antibiotice Iași. Există destule semne și destule studii care îndeamnă la prudență. Dl. Ioan Nani ar putea să citească analizele lui Iancu Guda, președintele Analiștilor Financiari Bancari din România, care arată că marile companii românești încep să aibă un comportament tot mai prudent. Poate citi studiile scrise de economistul șef al Băncii Transilvania care vorbește tot mai des despre maturitatea ciclului economic de creștere și posibilitatea apariției unei recesiuni.

De asemenea, ar putea să ia aminte la articolele publicate de Daniel Dăianu, președintele Consiliului fiscal, care propune ca statul să înghețe salariile și pensiile.

Sunt doar câteva dintre semnalele trase de economiști și analiști români care ar trebui să îndemne la prudență. Probabil că se pot găsi multe scuze pentru declarația directorului de la compania Antibiotice. Că industria farmaceutică obține rezultate bune în România, că dl. Nani se referă la încercarea de a păstra forța de muncă în întreprindere, că directorul Antibiotice este un bun specialist, care a reușit să obțină performanțe la compania din Iași sau că managerul a spus, în context, că a construit un plan de dezvoltare pe termen mediu. Nu aș vrea să cred că avântul salarial pe care îl propune Ioan Nani este legat de faptul că Antibiotice este o companie cu capital majoritar de stat. Și de la stat lucurile se văd altfel.

Domnule Ioan Nani, mai gândiți-vă! (AUDIO)