Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diaspora Start-up. „Dă-i omului un pahar de apă când are nevoie!”

apa.jpg

Diaspora Start-up. „Dă-i omului un pahar de apă când are nevoie!”
Diaspora Start-up. „Dă-i omului un pahar de apă când are nevoie!”
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

29 de antreprenori români din străinătate și-au deschis afacerile în zona de Nord Est a României. Au primit finanțare prin programul Diaspora Start-up. În topul țărilor din care s-au întors românii în Moldova conduce Marea Britanie - 10. Urmează Republica Moldova, Italia, Germania, Danemarca. Din Cipru, Spania și Canada s-a întors câte un antreprenor. Acum afacerile funcționează iar micii întreprinzători spun că birocrația și criza forței de muncă au fost cele mai grele piedici în dezvoltarea afacerii.

„Este o picătură în acel pahar într-o afacere. Tatăl meu spunea mereu: Dă-i omului un pahar de apă cînd are nevoie. Într-un start-up e nevoie de un început și mai ales cînd vine ca un ajutor. Să dea Domnul ca din acea picătură să se facă paharul plin!” - așa descrie un antreprenor programul Diaspora Start-up. Victor Lisii și soția lui, designer au un mic atelier. Rochii de mireasă și rochii de seară. Victor este din Republica Moldova și este unul dintre antreprenorii care au primit finanțare prin Diaspora Start-up. De ce a ales România? Pentru că, spune Victor Lisii, mulți basarabeni trec Prutul. „ Din cauza situației socio-economice din Republica Moldova. Oamenii nu mai stau ca albinele în stup. Pleacă peste hotare așa că ne-am gîndit să ne aventurăm și să trecem Prutul.

Nu le-a fost ușor!

Printre rochii de mireasă, cei doi basarabeni povestesc despre greutățile întîmpinate. Și cea mai mare problemă o reprezintă acum angajații calificați. Au ales să crească tineri. Și primele comenzi nu se uită niciodată. Coordonatorul programului din reginea de Nord Est, Alina Popa spune că birocrația și criza forței de muncă sunt principalele probleme întîmpinate de antreprenori. Sunt 29 de startup-uri și peste 88 de angajați. Dar de acum, după primele exemple, sunt extrem de multe solicitări de finanțare din diaspora.

Îmbrăcăminte, patiserie și cofetărie, producție mobilier hand made sau un spațiu de joacă pentru copii, sunt doar câteva dintre afacerile antreprenorilor români care s-au ântors din străinătate și au ales să își deschidă afaceri în Moldova.

Ascultă AICI corespondența de la Iași