
Economie
Cu sufletul la gură: azi, România așteaptă decizia de promovare la statutul de piață emergentă
bvb.jpg

Situația ar putea să fie favorabilă, de această dată. Adică, din anul 2016, Bursa de la București este pe listele de monitorizare ale celor două agenții care stabilesc statutul piețelor de capital. Până acum, România nu a reușit decât să se păstreze pe lista de observație fără a putea să promoveze. Anul acesta, situația pare a se fi schimbat. Recent, directorul executiv al Bursei de la București a declarat că sunt îndeplinite toate criteriile. În seara aceasta, vom avea un răspuns la întrebarea: va fi promovată Bursa de valori la statutul de piață emergentă secundară? Vom vedea ...
Dacă în ultimii ani, Bursa de la București a excelat în materie de dividende acordate de companiile listate sau în ceea ce privește tranzacțiile semnificative, o serie de indicatori au stat în calea promovării României la statutul de piață emergentă.
Este vorba despre mărimea companiilor, despre free-float (ceea ce înseamnă pachetul de acțiuni care este liber la tranzacționare pe piață) și despre criteriul lichidității. În ultimii trei ani, acestea au fost criteriile care nu au fost îndeplinite de Bursa de la București pentru a fi promovată la statutul de piață emergentă.
Specialiștii pieței și-au pus speranțele în listarea la Bursă a Hidroelectrica. Acest lucru nu s-a întâmplat nici acum și probabil că nu va avea loc în următoarea perioadă. Cotarea societății Hidroelectrica ar fi adus un important plus pentru piața de capital, ceea ar fi însemnat și listarea unei companii mari, atât de necesară pentru lichiditatea bursei, pentru acțiunile care se pot tranzacționa și pentru capitalizarea bursieră. Dar, deocamdată, Hidroelectrica rămâne în afara ringului bursier.
Există, însă, specialiști care pledează pentru ideea că listarea Hidroelectrica nu este atât de importantă, pentru piața de capital, pe cât ar fi listarea a 300 de companii antreprenoriale românești. Desigur că, ideal, ar fi să existe și listări ale companiilor energetice mari, cu capital majoritar de stat, dar și cotări la Bursă ale unor companii mai mici, sută la sută cu capital privat. Numai că în viață nu le poți avea pe toate. Ba chiar, în acest caz, piața de capital nu are nici una, nici alta.
Cu toate acestea, specialiștii sunt optimiști. Mesajele sunt că Bursa de la București va îndeplini anul acesta criteriile pentru a-și schimba statutul. Vom vedea în această seară.
Dacă informațiile anticipate se vor adeveri, adică piața de capital din România va fi promovată la stadiul de piață emergentă secundară, efectele asupra Bursei de valori și chiar asupra economiei pot fi dintre cele mai bune.
Concret, fondurile care investesc pe piețele emergente sunt estimate la o valoare cuprinsă între 1.200 și 1.500 miliarde dolari, de 30 de ori mai mult decât fondurile care se concetrează pe piețele de frontieră. Acest lucru înseamnă că automat Bursa de la București va intra pe radarele acestor fonduri care vor investi pe piața de capital din România. Totodată, vor fi mai mulți investitori, companiile cotate vor fi mai căutate și vor avea un plus de vizibilitate.
Desigur, alocările de fonduri se fac pe baza unor algoritmi, doar simpla schimbare a statutului pieței va însemna mai mulți bani de la fondurile de investiții și implicit mai mulți investitori.
În fața unei asemenea avalanșe, problema pieței românești va rămâne: are nevoie de mai multe companii, mai mici sau mai mari, care să fie listate la Bursă.
Așadar, astăzi România așteaptă decizia privind promovarea la piață emergentă secundară. Dacă acest statut se va confirma, piața de capital românească va intra într-o nouă fază. Dacă România va rămâne piață de frontieră va fi o nouă dezamăgire pentru investitorii români.