Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie istorică, pentru Bursa de la București. FTSE Russell a aprobat statutul de piaţă emergentă secundară

bursa.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

FTSE Russell, una din cele două agenții care stabilesc statutul piețelor de capital, a decis promovarea Bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă secundară. Hotărârea va intra efectiv în vigoare în luna septembrie a anului viitor. Piețele au reacționat rapid în urma deciziei.

ACTUALIZARE 6: Promovarea Bursei la statutul de piaţă emergentă de către Agenţia FTSE Russell va dinamiza investitorii locali, iar volumele tranzacţionate ar putea creşte cu 50%, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Horia Gustă, director general Certinvest.

ACTUALIZARE 5: Statutul de piaţă emergentă al BVB reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a României, iar datorită noului statut, Bursa de la Bucureşti va avea un suflu nou şi vom vedea noi investitori şi emitenţi de calibru, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea.

ACTUALIZARE 4: Intrarea României în liga pieţelor emergente este cea mai mare realizare a ţării în plan economico-financiar din ultimii ani, iar dezvoltarea pieţei de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea euro, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

ACTUALIZARE 3: Statutul de Piaţă emergentă secundară acordat pieţei de capital româneşti de agenţia FTSE Russell înseamnă mai mulţi bani şi mai ieftini pentru finanţarea firmelor româneşti, consideră ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

ACTUALIZARE 2: Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă de către Agenţia FTSE Russell ar putea duce la creşterea preţului acţiunilor şi a valorilor de tranzacţionare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Daniela Şerban, preşedintele Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

ACTUALIZARE 1: Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană, afirmă Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

.....................................................................

Bursa de la Bucureşti a fost promovată de agenţia FTSE Russell la statutul de piaţă emergentă secundară, potrivit unui anunţ oficial făcut joi seară.

„Decizia va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020”, a anunţat agenţia într-un comunicat oficial citat de Ziarul financiar.

Specialiștii agenției au luat această decizie după ce au constatat că Bursa de la Bucureşti a îndeplinit criteriul de lichiditate, capitol la care a trecut de la „restricţionat”, la „îndeplinit”.

Ce înseamnă însă concret această promovare pentru companiile listate la Bursa de la Bucureşti?

Odată cu trecerea la statutul de piaţă emergentă secundară bursa română va intra în vizorul mai multor investitori mari, care gestionează portofolii semnificative de investiţii.

La scurt timp de la anunț, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat că „piaţa de capital românească intră într-un club mai select și va fi capitalizată mai mult”.

În fine, cum a reacționat Bursa în prima zi după acest anunț istoric? Decizia FTSE Russell în de promovare bursei românești a antrenat achiziții de pachete de acțiuni, în medie piața apreciindu-se cu aproape 1%. Tonul creșterilor a fost dat Banca Transilvania, ale cărei titluri au crescut, la orele prânzului, 1,66%, pe fondul unor schimburi de aproape 12,7 milioane lei, notează Profit.ro.