Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șomajul în rândul tinerilor, de peste 4 ori mai mare ca media națională

somaj.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Șomajul în rândul tinerilor de sub 24 de ani depășește 16%, în condițiile în care rata generală a șomajului este sub 4%, transmite Institutul Național de Statistică. 

 

Potrivit analizei, tinerii din România au acces mai târziu și în măsură mai mică la piața muncii.  iar veniturile obținute sunt mai scăzute. Astfel, România are cel mai ridicat nivel de sărăcie a tinerilor ı̂ntre 18–24 care lucrează. Totodată, tinerii reclamă lipsa de adaptare a sistemului de învățământ la dinamismul din piața muncii. 
Sunt probleme pe care le invocă și Cristian Pârvan, secretar general AOAR. Soluțiile nu ar ține atât de mult de manegeri, cât de autorități, susține la RFI Cristian Pârvan:

Pe de o parte vrem învățământ profesional și dual, pe de altă parte, ca să menținem, este clar o presiune din cauza sindicatelor din învățământ să mențină catedre, norme, titularizări…Scade cohorta an de an, adică numărul copiilor care intră la școală. Atunci noi îi obligăm pe toți la 12 clase. N-ai cum să-I oblige și abandonul școlar rămâne o problemă Tot sistemul de învățământ, dincolo de declarații, nu încearcă să devină unul atractiv, care să valorifice competențele specific ale fiecărui tânăr. 

 

Ascultă AICI interviul complet: