Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Măsură electorală sau ajutor binevenit pentru firme? Guvernul ”umblă” la ajutoarele de stat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul Dăncilă vrea să simplifice accesul la ajutoarele de stat pentru firmele din cele mai sărace județe ale țării. Poate cea mai importantă modificare propusă este eliminarea din criteriile de selectare a beneficiarilor a necesității ca ”investițiile finanțate să genereze antrenarea și a altor investiții conexe și dezvoltarea furnizorilor locali”. Pe scurt, firmele care vor un ajutor financiar de la stat nu vor mai fi obligate să demonstreze că afacerea lor va avea ca efect dezvoltarea economică locală. Această ”neprioritizare a producției locale” este remarcată și de oamenii de afaceri, care au discutat luni cu reprezentanții Guvernului. Unul din liderii delegației afaceriștilor, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOR), Cristian Pârvan, a vorbit la RFI despre oportunitatea acestui proiect de lege.

Șeful AOAR, Cristian Pârvan, remarcă în primul rând faptul că măsura propusă de Ministerul Finanțelor este una normală, recomandată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică inclusiv în cazul statelor occidentale.

Totuși, el nu vede cu ochi buni propunerea de eliminare din criteriile de selectare a beneficiarilor a necesității ca ”investițiile finanțate să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin antrenarea și a altor investiții conexe și dezvoltarea furnizorilor locali de produse și servicii”.

Cristian Pârvan subliniază că stimularea producției locale este vitală pentru o economie sănătoasă care până acum a ”trăit” preponderent din consum.

Reprezentantul oamenilor de afaceri mai remarcă faptul că, în forma sa actuală, propunerea Guvernului are anumită tentă electorală. El critică numărul mic de firme care ar urma să beneficieze de aceste ajutoare de stat (n.r. 300 de firme, conform estimării Guvernului), dar și suma mică alocată programului (n.r. 925 de milioane de euro pentru o perioadă de 6 ani). ”Franța alocă pentru un program similar 5 miliarde de euro”, spune Pârvan.

Cristian Pârvan mai declară că acest tip de măsuri ar trebui orientat către o zonă foarte exactă, care necesită dezvoltare. ”Se știe că cele mai sărace zone din România sunt estul și sud-vestul țării. Aici e nevoie de investiții”, spune liderul AOAR.

Ascultă:

 
Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOR), Cristian Pârvan, despre ajutoarele de stat pentru firme