Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare

Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare

Ieri, pe piața financiară s-a întâmplat un lucru greu de crezut cu ceva timp în urmă. Este vorba despre faptul că Grecia s-a împrumutat cu o dobândă negativă. Să fim obiectivi. Împrumutul este minor, adică este vorba despre un credit de 487 milioane de euro, pe termen de trei luni la o dobândă de minus 0,02%. Suma împrumutată este mică, termenul la care este luat creditul este foarte scurt, totuși nivelul dobânzii marchează intrarea Greciei în clubul statelor care se împrumută la dobânzi negative.

Să facem o paranteză. În primăvara acestui an, România se împrumuta de pe piețele internaționale cu trei miliarde de euro, la o dobândă de 4,65% pe an. Atunci, ministrul finanțelor a fost întrebat care crede că este motivul pentru care România se împrumută la o dobândă mai mare decât Grecia. Răspunsul dlui Teodorovici a fost o invitație de a urmări la ce dobânzi se împrumuta Grecia în urmă cu an sau doi și a continuat spunând că „pentru România va fi aceeași abordare, aceeași logică pozitivă de piață”. Logica a funcționat, dar nu pentru România, ci pentru Grecia. România s-a împrumutat din nou în iulie cu aproximativ aceeași dobândă, în schimb, Grecia a coborât spectaculos la o dobândă de 0,1%, în luna august și, iată, acum, la minus 0,02%.

Din nou, pentru a fi obiectivi, Grecia beneficiază, în mod evident, de o conjunctură favorabilă pe piețele internaționale. Pe de o parte, pe piețe există mulți bani. Și vor fi și mai mulți pentru că Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va începe achizițiile de obligațiuni, așa-numitul proces de relaxare cantitativă. Pe de altă parte, nu doar pentru că sunt bani mulți, dar sunt din nou și bani ieftini. Dobânzile BCE au scăzut din nou luna trecută, iar Rezerva Federală americană a început un proces de reducere a dobânzilor.

În această situație, investitorii cumpără chiar și obligațiuni care au dobândă negativă. Și nu sunt puține pe piață, dacă ne gândim că o parte din statele zonei euro se împrumută acum la dobânzi negative.

Acesta este contextul. Nu trebuie să uitâm eforturile pe care le-a făcut Grecia. Chiar dacă zgomotul de fond a acoperit o bună parte din reforme, Grecia a făcut schimbări importante. A anulat al 13-lea și 14-lea salariu, la fel și în cazul pensiilor, a suferit o scădere economică pronunțată, a privatizat și a reformat administrația fiscală. Rezultatul a fost că a ajuns să aibă excedent primar (adică excedent bugetar fără să se calculeze plata curentă a datoriei) și și-a recâștigat încrederea piețelor. În pofida faptului că datoria publică rămâne la un nivel greu de imaginat și anume 181% din produsul intern brut.

Într-un fel, Grecia este un caz școală. S-a străduit din greu să facă reforme fiscale și administrative; la nivel politic, premierul care a reușit să negocieze cu creditorii și să administreze țara a pierdut alegerile, dar Grecia a reușit să iasă din criză. Deci, indiferent de conjunctura financiară, împrumutul obținut de Grecia cu dobândă negativă arată că piețele și-au recâștigat încrederea în statul elen.

Grecia nu este singurul caz. Ieri, Italia s-a împrumutat, prima oară din 2010, în dolari. A fost un mod de a-și diversifica moneda în care își face împrumuturile, dar a fost și un test pe care Italia l-a trecut cu brio. Adică, a dorit să atragă de pe piață șapte miliarde dolari și a avut o cerere de 18 miliarde dolari. Rata dobânzii a fost de 2,4%, la maturitatea de cinci ani, 3% la 10 ani și 4% la o maturitate de 30 de ani.

Împrumutul Italiei, de ieri, reprezintă o conciliere cu Bruxelles-ul, după ce la începutul anului tensiunile dintre Uniunea Europeană și guvernul italian pe tema deficitului bugetar erau la cote înalte. Între timp, la Roma a avut loc o schimbare de guvern care a oferit încredere piețelor. O încredere de care are nevoie Italia, pentru că are o datorie de 134% din PIB, adică aproximativ 2.300 miliarde euro.

România este în altă galaxie. Cu împrumuturi la dobânzi de 4% se află, evident, într-o ligă inferioară.

 
Constantin Rudnițchi despre cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare