Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dobânzile mici nu mai sunt suficiente pentru creșterea economică globală. Va fi nevoie și de reduceri fiscale

Dobânzile mici nu mai sunt suficiente pentru creșterea economică globală. Va fi nevoie și de reduceri fiscale.

În această perioadă, are loc la Washington, tradiționala conferință de toamnă a Fondului Monetar Internațional (FMI), în care se dezbat temele importante ale economiei mondiale. Cu acest prilej, FMI a prezentat și prognoza de toamnă. Analizele FMI sunt importante, pentru că instituția financiară face publice de două ori pe an, primăvara și toamna, prognozele privind evoluțiile din economia mondială. Previziunile sunt repere esențiale pentru companii, bănci, fonduri de investiții și, în general, pentru actorii preocupați de evoluțiile din economie.

De la Washington nu vin veștile cele mai bune. Raportul FMI arată o încetinire a economiei globale. Noua prognoză indică o creștere a economie mondiale cu 3%, mai puțin decât în anul 2017, când economia a crescut cu 3,7% și mai puțin decât cifra avansată cu ocazia prognozei de primăvară.

Motivul? Este evident că războiul comercial, declanșat de Statele Unite cu China, și care acum s-ar părea că nu este imposibil să se extindă și asupra Uniunii Europene, este vinovat de situația economică precară, după cum se exprimă economistul-șef al FMI.

Toate blocurile economice importante încetinesc. Statele Unite au o prognoză de creștere, anul acesta, de 2,4% și anul viitor de 2,1%, sub 3%, nivelul promis de președintele american.

China va încetini anul acesta la o cifră de creștere de 6,1% și va coborî până la 5,5%, peste cinci ani.

Zona euro pare că intră într-o zonă de stagnare aproape seculară, cu ghilimele de rigoare, dacă ne gândim la creșterea de anul acesta de 1,2% și cea estimată pentru anul viitor de 1,4%. Este limpede că ne aflăm în situația unei încetiniri sincronizate a economiilor importante. Cât de departe par vremurile în care toată lumea exulta că economia mondială traversează o perioadă de creștere sincronizată!

Dată fiind situația economiei globale, specialiștii FMI se întreabă ce este de făcut. Răspunsurile sunt pe două paliere. Primul, este cel al politicii monetare, despre care analiștii instituției financiare internaționale constată că este pe cale să își epuizeze mijloacele de intervenție tocmai când economiile vor avea mai multă nevoie de ele. În sensul că deja zona euro are dobânzi negative și un nou pachet de cumpărare de active, iar Rezerva Federală americană, sub presiunea președintelui și ținând cont de evoluția economiei, se pregătește să scadă, din nou, dobânda.

În aceste condiții, experții FMI sugerează că politica monetară trebuie ajutată de politica fiscală. Cu o precizare: acest lucru se poate întâmpla doar acolo unde este spațiu fiscal. Mai precis, acolo unde s-ar mai putea aplica un pachet de relaxare fiscală sau în economiile care pot cheltui mai mult de la buget având indicatori economici echilibrați. Este ceea ce se numește aplicarea unei politici anti-ciclice.

În Statele Unite, un pachet de măsuri de relaxare fiscală s-a aplicat la începutul mandatului președintelui Trump. Germania, în schimb, și-ar pemite, grație excedentului substanțial bugetar de care dispune, utilizarea unor stimuli bugetari pentru relansarea economiei. Fie chiar și crescând cheltuielile de la buget.

Asupra acestei teme sunt, însă, vii controverse, nu doar la Berlin, ci și la Paris. De exemplu, președintele Institutului Economic Molinari a publicat recent în cotidianul francez Les Echo un comentariu legat de așteptările și presiunile pe care europenii, inclusiv francezii, le fac asupra Germaniei să cheltuiască mai mult. Ministrul francez al economiei a cerut Germaniei să pună capăt politicii bugetare extrem de riguroasă. Dar șefa Institutului Molinari se întreabă cine sunt ei, francezii, să ceară acest lucru? Cu atât mai mult cu cât, în Franța, cheltuielile publice au crescut de trei ori mai mult decât media statelor din zona euro. În plus, Franța are unele impozite pentru companii mai mari decât Germania, ceea ce face ca economia franceză să devină neatractivă pentru investitori. Cu toate acestea, rigoarea bugetară germană a făcut să se acumuleze un excedent fiscal solid.

Noua situație în care se află economia mondială are o morală și pentru România. Și anume că atunci când există creștere economică trebuie să pui bani deoparte, să ai excedent bugetar pentru a-l folosi în vremuri economice complicate.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Dobânzile mici nu mai sunt suficiente pentru creșterea economică globală. Va fi nevoie și de reduceri fiscale