
Economie
Guvernul „otrăviți fântânile, ardeți culturile!”. „Bombele” lăsate de actualul Executiv
guvern.jpg

Cazul Tarom nu este o surpriză, ci o confirmare care întrece, însă, orice imaginație. Cum ne-am putea gândi că selecția administratorilor unei companii este făcută pe criterii profesioniste, dacă legătura dintre ministru și directorul unei companii se derulează în felul în care l-am văzut la Tarom? Ne putem imagina ce am afla dacă directorii companiilor de stat ar vorbi? Cert este că situația de la Tarom ne arată că guvernanța corporativă a companiilor de stat nu este funcțională în acest moment.
În al doilea rând, cazul Tarom, mai aduce o confirmare și anume cea a clientelismului care există la companiile de stat. Dincolo de acuzațiile reciproce pe care și le aduc ministrul transporturilor și fosta directoare generală de la Tarom, un lucru merită evidențiat și anume că în companie lucrează și soțul și fratele fostei directoare. Desigur, auzim foarte des că instituțiile publice și companiile de stat sunt pline de rude, dar o confirmare este totdeauna binevenită.
Dincolo de cazul Tarom, guvernul demis continuă să uimească. De exemplu, prin faptul că la Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF – s-au scos la concurs 58 de posturi de conducere. Este surprinzător, mai întâi de toate, numărul mare de funcții de conducere care sunt la fisc. Și, bineînțeles, cele care se scot acum la concurs nu sunt singurele. Apoi, este ciudat cum o instituție publică scoate la concurs o mulțime de posturi de conducere tocmai într-un moment în care are loc o schimbare la nivel guvernamental. Se va spune că fiscul este o instituție care nu se află în subordinea ministrului finanțelor. Să fim serioși.
Și tot ANAF a anunțat că dorește să recruteze 3.000 de tineri de absolvenți de facultate. Să precizăm că, în acest moment, ANAF are 23.500 de angajați, iar despre informatizare se vorbește de ani de zile fără să se întâmple aproape nimic.
Dacă un viitor guvern ar dori să restructureze funcțiile și posturile din administrație va fi greu să mai facă o astfel de schimbare din momentul în care concursurile pentru posturi și funcții au fost lansate.
Iar ANAF nu este singura instituție care scoate posturi la concurs. La Ministerul Agriculturii sau Ministerul Sănătății s-a întâmplat la fel.
Este anormal că în ultimii trei ani o mulțime de posturi de conducere s-au aflat într-un provizorat. Multe instituții publice au funcționat pe baza conducerilor interimare. Dar, la fel de anormal este ca un guvern demis prin moțiune de cenzură să umple acum, când este pe picior de plecare, posturile de conducere ale administrației publice.
Dar situația poate fi chiar și mai rizibilă. Premierul demis, Viorica Dăncilă, a fost la sfârșitul săptâmânii, la Ghimbav și a semnat un acord cu compania Airbus. Un acord care angajează guvernul pentru cumpărarea de elicoptere. Este de-a dreptul savuros discursul doamnei Viorica Dăncilă rostit cu acest prilej. Conform publicației profit.ro, Viorica Dăncilă a spus: "Am semnat un acord de cooperare și sprijinire a tuturor acțiunilor și a implementării strategiei de apărare românești. Avem nevoie ca Airbus să își continue proiectele în România, pentru consolidarea industriei militare naționale. Voi cere viitorului Guvern, care este imperativ să fie instalat cât mai repede, să ducă mai departe acest parteneriat atât de important pentru România, pentru județul Brașov și pentru comunitățile de aici." Este greu de înțeles de ce guvernul condus de doamna Dăncilă nu a făcut nimic din ceea ce cere unui viitor Executiv.
Chiar dacă mai are un an de mandat, nici legislativul nu se lasă mai prejos. În sensul că peste 100 de legi au trecut prin Senat prin aprobare tacită.
Așadar, înainte de a pleca, vechea guvernare își așează oamenii în funcții cheie și umflă schemele de angajați la instituțiile publice. Cine va dori să restructureze administrația va avea mult de furcă.
Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.