Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pesta porcină în UE. România, aproape integral în zona roșie

harta_bun.png

Sursa imaginii: 
site Comisia Europeană

Uniunea Europeană ar putea extinde, pe 24 octombrie, în cadrul unui comitet de experți, zonele din România în care este interzis comerțul cu carne de porc, a declarat,astăzi, pentru Hotnews.ro, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Numărul mare de focare de Pestă Porcină Africană (peste 1500) dar și evoluția virusului în țara noastră au determinat autoritățile de la Bruxelles să propună intrarea României în “zona roșie”, ceea ce înseamnă declararea oficială a pestei porcine ca evoluând în majoritatea spaţiului naţional.

Demarcarea diferitelor zone restrânse din care vor fi interzise comerțul cu porci și carne de porc se va face în baza notificărilor de la autoritățile sanitare veterinare din țările Uniunii Europene. Delimitarea zonelor de risc, în funcție de care se iau măsurile de combatere a pestei porcine africane, arată că nivelul înalt de restricții este întins pe cea mai mare parte a teritoriului României, conform hărții actuale, actualizate în 4 octombrie 2019. 

  • Din părțile II, III și IV este interzis transportul de porci vii.
  • În părțile II, III și IV sunt blocate transportul de material reproducător și embrioni de porci.
  • Din părțile III și IV sunt blocate transporturile de carne de porc, preparate din porc și orice alte produse din carne de porc.
  • Din părțile III și IV sunt blocate transporturile de produse secundare din porc.

Recent, ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea, a declarat, săptămâna trecută, că pesta porcină africană este "suferinţa" sa şi a fermierilor care au acoperit acest domeniu, iar măsurile luate pentru stingerea a 1.300 de focare, au costat mult ţara.Petre Daea a mai spus că oamenii nu au înţeles pericolul real al acestui virus, nici procerdurile şi au contribuit la extinderea acestuia, îngreunând aplicarea normelor veterinare.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri  la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 1.547 de focare.