Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să arunci 25 miliarde lei în „gaura neagră” a primăriilor

bani.jpg

Parlamentarii PSD au decis în comisiile de specialitate să aloce 25 miliarde de lei Fondului de Dezvoltare și Investiții. Este imens. În condițiile în care nu există nicio garanție că primăriile vor cheltui eficient banii.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ieri, senatorii și deputații PSD din comisiile reunite de buget și finanțe ale Parlamentului au majorat de la 10 la 25 miliarde lei sumele din Trezorerie care pot fi contractate pentru finanțarea proiectelor prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Pare destul de complicat, dar situația se poate, totuși, explica. Și nu este deloc o situație fericită. Să explicăm mecanismul. Așadar, Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost creat prin celebra Ordonanță 114. Fondul funcționează în felul următor: primește bani de la Trezoreria statului, oferă finanțări pentru administrațiile locale și apoi prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză retrimite fondurile primite de la buget către Trezorerie.

În acest punct, sunt mai multe zone de confuzie. Prima dintre ele este legată de inflația de instrumente de finanțare a administrațiilor locale. Există fonduri europene, dar condițiile de absorbție sunt legate de proiecte serioase, uneori prea birocratice, și care sunt controlate de la București și Bruxelles. Este, apoi, Programul Național de Dezvoltare Locală, dedicat tot consiliilor locale, dar prin Ministerul Dezvoltării Regionale. În fine, prin Ordonanța de anul trecut, a apărut și Fondul de Dezvoltare și Investiții, derulat prin Comisia de Prognoză, cu bani de la Trezorerie. Este ușor de observat că sunt deja trei surse pentru aceiași beneficiari: administrațiile locale.

În mod normal, alte două instrumente de finanțare ar fi trebuit create doar după ce s-ar fi cheltuit banii europeni. Având la îndemână PNDL și un fond de dezvoltare și investiții, niciun primar nu se mai străduiește să atragă fonduri europene. Este mult mai simplu să se ducă la Ministerul Dezvoltării sau la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, să schițeze un plan pe câteva pagini și să primească banii fără mari bătăi de cap.

Absorbția de fonduri europene ar fi mult mai utilă pentru economie pentru că este vorba de a face investiții de la bugetul european și nu de la cel național și așa destul de limitat în ceea ce privește sumele ce pot fi alocate pentru investiții.

Interesant este că PNDL și fondul de investiții sunt alimentate cu fonduri de la buget și respectiv de la Trezoreria Statului. Este riscant, pentru că nimeni și nimic nu garantează că proiectele scrise de primari vor fi duse până la capăt cu seriozitate și eficiență. Riscul este ca banii de la buget sau de la Trezorerie să fie cheltuiți fără ca investițiile realizate să aibă un efect de antrenare pentru economie sau pentru regiune.

Problema este că proiectele finanțate din Fondul de Dezvoltare și Investiții sunt selectate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, o instituție fără istoric și fără specialiști în domeniul finanțării proiectelor de investiții ale autorităților locale. Dacă ar fi existat un consorțiu bancar care să selecteze proiectele poate ar mai fi avut o logică. Așa însă, cu o instituție publică puternic impregnată politic, este greu de crezut că principiile bunei guvernări și ale eficienței vor prevala în oferirea de fonduri către administrațiile locale.

În aceste condiții, decizia parlamentarilor din comisiile de buget-finanțe de a crește fondurile alocate acestui program de la 10 la 25 miliarde lei este total inoportună. Riscul de a arunca atât de mulți bani pe fereastră este mare.

Explicația pe care au dat-o parlamentarii pentru decizia lor este ridicolă. Aceștia au declarat că s-au depus 3.600 de proiecte pentru finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, au fost prelucrate aproximativ 2.500 de proiecte cu o valoare solicitată la finanțare de 45 miliarde lei. Cu alte cuvinte, au mărit fondurile alocate pentru a răspunde nevoii de finanțare. Păi, în ritmul acesta, în câteva luni de zile se strâng cereri cât jumătate din bugetul României. Ce se întâmplă atunci? Dăm toți banii din Trezorerie și mai luăm și de la buget?

Să fim serioși. Aici nu este vorba despre dezvoltarea regională, ci despre cum se alocă resurse bugetare imense către primării. Se simte deja apropierea alegerilor locale și parlamentare.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.