Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banii în UE: România în creștere, dar încă la coadă

euro.jpg

Statul s-a împrumutat în primele 10 luni ale acestui an cu sume record. Deficitul bugetar mare a crescut și nevoia de finanțare.
Statul s-a împrumutat în primele 10 luni ale acestui an cu sume record. Deficitul bugetar mare a crescut și nevoia de finanțare.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Puterea de cumpărare a românilor e cu aproximativ 60% sub media europeană. O arată un studiu lansat de firma de cercetare de piaţă GfK. Mai exact, românii au o sumă medie de aproape 5.900 de euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii. Media europeană este de peste 14.700 euro.

Românii au o sumă medie de 5.881 euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii în acest an, cu aproximativ 60% sub media europeană, potrivit studiului lansat de firma de cercetare de piaţă GfK preluat de news.ro.

În Bucureşti, puterea de cumpărare este mult mai mare decât în restul ţării, fiind la nivelul mediu din Cehia.

Europenii au o sumă medie de 14.739 euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii în 2019.

”România se află pe locul 32 în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro. Românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană”, se arată în comunicat.

La nivel naţional, Bucureşti conduce detaşat în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, cu 78% mai mulţi bani decât în restul ţării. Nivelul este asemănător cu media din Cehia, unde suma este de 9.959 euro.

După Bucureşti, urmează Timiş (7.564 euro), Cluj (7.457 euro) şi Ilfov (7.312 euro).

La celălalt capăt al clasamentului se află Vaslui, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Aceasta plasează Vasluiul cu aproximativ 37% sub media naţională şi cu aproximativ 75% sub media europeană.

La nivel european, România este depăşită în clasament de Ungaria (7.416 euro) şi Polonia (7.589 euro).

Analist: E nevoie de dezvoltarea zonelor sărace

Într-un interviu acordat RFI, analistul economic George Vulcănescu remarcă diferența uriașă între marile orașe și restul țării. Cauzele acestei discrepanțe, spune expertul, sunt: infrastructura, fondurile publice, banii europeni și calitatea muncii.

”Cele mai multe fonduri publice și bani europeni merg către aceste mari orașe. De asemenea, infrastructura le avantajează”, spune Vulcănescu. El mai afirmă că anumite zone din țară, în special nord-estul țării, sunt într-o gravă criză de forță de muncă generată în special de plecarea oamenilor la lucru în afara granițelor.

George Vulcănescu insistă asupra faptului că autoritățile ar trebui să se concentreze asupra eforurilor de dezvoltare a zonelor mai sărace, care să ajungă din urmă restul țării.

Pe de altă parte, la nivel european, poziția pe care se află România din punctul de vedere al puterii de cumpărare este explicabilă prin cutantumul încă scăzut al PIB-ului pe cap de locuitor, afirmă analistul economic.
Ascultă interviul:

 
Analistul economic George Vulcănescu, despre puterea de cumpărare în UE